2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Kultúra

Potápi: A szakképzés fejlesztése a szülőföldön boldogulást szolgálja

A szakképzés fejlesztése azt szolgálja, hogy a fiatalok a szülőföldjükön boldogulhassanak- hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután Kárpátalján átadták a Tiszapéterfalvi Szakképzési Centrum új oktatási épületét.

  • Potápi: A szakképzés fejlesztése a szülőföldön boldogulást szolgálja

A kétnapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Potápi Árpád János azt mondta: "Magyarországon és az egész Kárpát-medencében nagy erőkkel azon dolgozunk, hogy fejlesszük a szakképzést", mivel az a gazdaságfejlesztési programok és a vállalkozók támogatásának alapja.

Tájékoztatása szerint Tiszapéterfalván szakképzési bázist hoznak létre amelynek egyik eleme a csütörtökön átadott oktatási épület, a másik pedig egy most épülő - mintegy 60 férőhelyes kollégium, ezeket összesen csaknem 340 millió forintos magyar állami támogatással alakítják ki. A tiszapéterfalvi centrumban 27 autószerelést és villanyszerelést tanuló diák kezdi meg tanulmányait, az épületben rajtuk kívül a Tulipán-tanoda is helyet kapott - tette hozzá.

Egy volt kolhoziroda-épületet alakítottak át szakképzési centrummá - közölte a beruházásról az államtitkár, aki - a szerdán átadott kárpátaljai óvodafejlesztésekre is utalva, a kivitelezők munkáját méltatva - kiemelte: a projektekhez biztosított forrásokat nagyon jól hasznosították.

A Miniszterelnökségnek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint a kárpátaljai magyar közösség 2013-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Pro Agricultura Subcarpathica civil szervezet közreműködésével, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola részvételével kidolgozta az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Programot, amelyhez jelentős anyagi támogatás kaptak a magyar kormánytól.

A tervek között szerepel további képzési központok létrehozása Beregszászon és Visken. Ezzel egy olyan szakképzési hálózat jön létre, amely lefedi Kárpátalja történelmi régióit: Ungot, Bereget, Ugocsát és Máramarost. Az Egán Ede Szakképzési Centrumnak négy tagintézete lesz, amelyből elsőként 2019-ben a nagydobronyit nyitották meg, csütörtökön pedig a tiszapéterfalvit - ismertették, arra is kitérve, hogy a beregszászi központ kialakítása is jó ütemben halad.

A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében minden külhoni régióban elkészültek a szakképzés fejlesztésére vonatkozó koncepciók és cselekvési tervek, amelyek megvalósítását az nemzetpolitikáért felelős államtitkárság folyamatosan támogatja. 2015 óta 145 felszerelt szaktanterem, tanműhely és tangazdaság létrejöttéhez járult hozzá csaknem 1,2 milliárd forinttal, továbbá ötödik éve támogatják a külhoni magyar szakképzős diákok részvételét a "Szakma sztár" versenyen.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!