2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kultúra

Nagyszabású nemzetközi filmben játszik Stohl András

November közepén kezdődik az 1242 – A Nyugat kapujában című, első angol-ausztrál-mongol-magyar történelmi filmkoprodukció forgatása. Az alkotás a tatárjárás témáját járja körül. A filmet Soós Péter rendezi, a főbb szerepeket Ray Stevenson, Bold Choimbol, Eric Roberts, Neil Stuke, Jeremy Neumark, Genevieve Florence, Michael Ironside valamint Mátray László és Stohl András játsszák.

  • Nagyszabású nemzetközi filmben játszik Stohl András

Stohl András azt mondta a Ripost-nak, nagyon várja már az újabb kihívást. 

„Amikor az ember egy ilyen forgatókönyvet elolvas, akkor nagyon boldog lesz, hogy egy olyan nagyszabású filmben tud részt venni, aminek nagyon erős magyar vonatkozása van - magyar rendező, magyar operatőr, világsztárok. Rengeteg filmet szinkronizáltam, amikor látom ezeket a nagy produkciókat, mindig nagyon irigykedem, hogy olyan jó lenne egyszer egy ilyen produkcióban részt venni, és most, hogy lehetőséget kaptam, nagyon örülök. Várom és drukkolok ennek a filmnek, hogy jó legyen."

A színész karaktere gonosz lesz, Stohl András azt mondta, a gonosz, a ravasz mindig érdekesebb a közönségnek. 

Ha szabad ilyet mondani, a magyar stábból ez az egyik legnagyobb szerep, és rosszat mindig jó játszani. Meglehetősen erős sminkem lesz, nem nagyon fog látszani a fél arcom, lesz szőröm, lesz hajam, szóval nem tudom, hogy fognak felismerni, talán csak a hangomról. Kell majd lovagolnom, lesz kaszkadőr is, de amit tudok, megpróbálok én megcsinálni. Persze egy ekkora léptékű produkciónál nem lehet kockáztatni, ezt be kell látni.

Dr. Obrusánszky Borbála mongóliai magyar nagykövet szerint egyrészt azért fontos bemutatni a tatárjárást, a mongol inváziót, mind a magyar, mind a mongol, akár a világ közösségének, mert az emberek nagyon keveset tudnak arról, hogy mi történt 1242-ben Esztergom ostrománál. 

„Van olyan mongol kutató, aki nem ismerte ezt az epizódot, és úgy gondolta, hogy Esztergom is elesett, mint a többi magyar település a Dunán inneni területen. Másrészt a kétoldalú kapcsolatoknak most ez az egyik nagyon fontos projektje, a nagy követségünk sokat segített abban, hogy ez a lehetőség létrejöjjön”. 

A stábban helyet kapott Joan Lane, Horváth Áron, Balász István Balázs, Borvendég Zsuzsanna valamint Kant Pan. A produceri csapat: Iski Csaba, Tim Smith, Paul Brett, Urs Sandner, Bill Chamberlain, Bayar Banzragch, Carlos Alperin és Sipos Kornél. 

Iski Csaba, a film producere kiemelte, hogy a történet a muhi csata utáni eseményeket dolgozza fel, a film alapját a történelem adja, de az alkotás fikció lesz.

A filmben a Hollywood által a köztudatba ültetett mongol sztereotípiák helyett tradicionális, a hagyományokat és a mongol múltat hűen tükröző képet akarunk bemutatni. Érdemes lesz a mozikba látogatni.

A producer azt is elmondta a Ripost-nak, hogy Mike Moran zeneszerző-billentyűs-zenei producer a mongol HU (The HU) folk-metal együttessel együtt készíti az 1242 – A nyugat kapujában című nemzetközi filmkoprodukció egyik betétdalát.  

A filmet várhatóan 2023. novemberében mutatják be. 

Fotó: Bors

Ripost

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!