2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Elveszett illúziók

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Kultúra

Miért van kivilágítva a Nemzeti Múzeum?

Kaukázusi mintákba csavarodik a Múzeumkert az október 9-i PONT Fesztiválra.

  • Miért van kivilágítva a Nemzeti Múzeum?

A Kiskörúton sétálva szokatlan látványban lehet részünk: ragyogó fénymintákkal világít a Nemzeti Múzeum ikonikus épülete. A PONT Fesztivál örömére három estén át a magyar LaLuz tervezésében kaukázusi motívumok által ihletett fényfestés díszíti a homlokzatot. A Múzeumkertbe október 9-én, szombaton örmény és grúz zenészek, kézműves foglalkozások, gyerekprogramok költöznek – jön a megújult PONT Fesztivál, ami idén a Kaukázus és a magyar hagyomány kincseit hozza Budapest szívébe. Az UNESCO szellemi kulturális örökség csodáit bemutató, ingyenes, szabadtéri rendezvényt idén a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében szervezi a Hangvető.

Velünk élő kincsek

Az idén a Múzeumkertbe, szabad térre költöző PONT Fesztivál Örményország és Georgia, korábbi nevén Grúzia kulturális örökségére helyezi a hangsúlyt. A lélegzetelállítóan szép georgiai többszólamú éneklést, amely szintén az UNESCO által jegyzett kulturális kincsek közé tartozik, a Quintet Urmuli hozza egyenesen Budapest szívébe. Fellép az örmény származású David Yengibarian tangóharmonika-művész is, és betekintést nyerhetünk a Fekete-tenger partjának, a Kis-Kaukázus lakóinak mindennapjaiba az Adila című dokumentumfilm szabadtéri vetítésén, vagy csatlakozhatunk a Ritmosaic kaukázusi dobworkshopjához is.

Az örmény és georgiai kulturális kincsek mellett a velünk élő hagyományok is új köntösben jelennek meg a PONT Fesztiválon. A rendezvény csupa olyan magyar népi értéket hoz most szombaton a Múzeumkertbe, amelyeket bárki, legyen az felnőtt vagy gyerek, könnyen befogadhat, elsajátíthat: lesz kékfestő workshop, a BABtér foglalkozásán gyerekek tanulhatnak bele az animáció alapjaiba, jön a Kenderkóc Népi Játszóház, és moldvai táncházra hív a Tázló zenekar. Fellép a régi idők népzenéjét hűen őrző Kalász Banda, és vetítik majd a „Repülj, madár, repülj…” című 2020-as dokumentumfilmet, melyben a brit világzenei újságíró és rendező, Simon Broughton szemén keresztül ismerhetjük meg a magyar táncházmozgalom történetét.

A PONT Fesztivál célja, hogy közelebb hozza a világ szellemi kulturális örökségét a budapestiekhez, és megmutassa, hogy a legkülönbözőbb kultúrák közt is van összekötő kapocs, vagy éppen szemet gyönyörködtető különbség. A 2021-es PONT Fesztivál ingyenesen látogatható, szabadtéren, a Múzeumkertben várja közönségét október 9-én szombaton.

Örmény-grúz indák a Nemzeti Múzeum oszlopain

A fesztivál örömére október 7-én, október 8-án és október 9-én a LaLuz tervezésében gyönyörű dekorációs fényfestés világítja meg a Nemzeti Múzeum homlokzatát. A lélegzetelállító mintákat örmény és georgiai kerámiák kifinomult díszítése ihlette – ezek a sokak számára ismert török kék-fehér kerámiamázakra emlékeztetnek, azonban mind színvilágukban, mind motívumaikban eltérnek.

A kreatív mintákat kifejezetten a Nemzeti Múzeum homlokzatára szabták – mivel ikonikus épületről van szó, így a tervezés során a homlokzat egyszerű szépségének kiemelése volt a cél, mely szép kontrasztot alkot a tekervényes és színes kaukázusi motívumokkal és a PONT Fesztivál mintáival. A dekoratív, statikus fényfestésben október 7–9. között a PONT Fesztivál és a Liszt Ünnep színeinek kavalkádja is megjelenik majd a LaLuz vetítésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ukrán színekben vonultak, tüntettek Budapesten

Ukrán színekben vonultak, tüntettek Budapesten

A tüntetésen felszólalt többek között Karácsony Gergely, Tompos Márton, Cseh Katalin, Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!