2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Kultúra

Márton napi sokadalom a Szentendrei Skanzenban

Szent Márton Újborfesztivált és Libatort tartottak a Szentendrei Skanzenben a hétvégén. A falumúzeum libás ételekkel, 19 féle kézműves borral és különböző programokkal várta az érdeklődőket. Idén a vadászat is megjelent a tematikában, kapcsolódva Szent Hubertus, a vadászok védőszentjének ünnepéhez.

  • Márton napi sokadalom a Szentendrei Skanzenban

A rossz idő ellenére is sokan látogattak el a szentendrei skanzenba Szent Márton napja alkalmából. A szezonzáró rendezvényen tollat fosztottak, mesét hallgattak, kézműveskedtek és sült finomságokat kóstoltak az érdeklődők.

"A házainkban mindenhol zajlott valamilyen program, lehetett sok helyen kézműveskedni, vagy bekapcsolódni irodalmi borkóstolókba, kalákában végzett munkában részt vehettek a látogatók ezekben a munkatevékenységekben is, és Szent Márton mellett az idén megelevenedett Szent Hubertus alakja is, a vadászati programjainkat is bevontuk a programjaink közé"

- mondta Lengyel Emese, rendezvényszervező.

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ilyenkor kóstolták meg az újbort és ilyenkor vágták le a hízott libákat. Szent Márton ünnepén ezért libát illik enni és újborral szokás koccintani.

"Ha sok libát eszünk, akkor a következő évben nagy bőség várható, azt is szokták mondani, hogy aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik, az újbort is ekkor szokták megkóstolni, eddigre forr ki, és ilyenkor döntik el, hogy ez most jól sikerült-e vagy nem, ezt hívják Szent Márton poharának, a másnapot pedig általában Szent Márton nyavalyájának szokták nevezni"

- jegyezte meg Prikler Szilvia, néprajzos muzeológus.

A liba és a bor fogyasztása a skanzenben sem maradt el. A sült liba mellcsontjából az időjárást lehet megjósolni: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható: a néphit szerint a Márton-napi eső után rendszerint fagy, majd szárazság következik.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!