2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Csak csonthalom?

Következik:

Napi aktuális 04:00

Kultúra

Különleges programokkal és ingyenes belépővel készül a Magyar Nemzeti Múzeum az ünnepre

Különleges utazásra invitálja a Magyar Nemzeti Múzeum az érdeklődőket, amely során saját múzeumi útlevéllel járhatják végig a 170 évre visszatekintő világkiállításokat, és ismerhetik meg a magyarok büszkeségeit - tájékoztatta az intézmény az MTI-t pénteken.

  • Különleges programokkal és ingyenes belépővel készül a Magyar Nemzeti Múzeum az ünnepre

A  Magyar Nemzeti Múzeum közleményében kiemeli, hogy a múzeumi útlevelet a látogatók ingyen kapják, majd az egyes állomásoknál pecsételhetnek, délután pedig Katona Csaba történész vezetésével történelmi és gasztronómiai tárlatvezetéshez, valamint sör- és pezsgőkóstolóhoz lehet csatlakozni.

Meglepetés is várja a családokat

A felfedező túrának a családok a múzeum boltjában jelképes összegért, 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható hátizsákkal is nekivághatnak majd, és a benne lévő játékos kutatófüzettel kereshetik fel a kiállítás legérdekesebb darabjait, a meglepetéscsomag otthoni alkotóprogramokra is lehetőség ad - áll a közleményben.

Az államalapítás ünnepén és Szent István napján, vasárnap 10 és 18 óra között ingyen látogatható a múzeum valamennyi kiállítása, valamint megtekinthető a magyar királyok koronázási palástja is, amely a Nemzeti Múzeum egyik legjelentősebb kincse.

Utoljára látogatható kiállítások

A múzeum közleményében kiemeli, hogy augusztus 20-án látható utoljára a Geszterédi Aranyszablya hiteles rekonstrukciója a Kandalló teremben.

Hozzáteszik, hogy vasárnap látható utoljára a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar EXPO-sikerek (1851-2021) című időszaki kiállítása is, amely 170 év 32 világkiállításának magyar sikereit mutatja be. A gyűjteményben a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is.

A Nemzeti Múzeumban Csillag és kereszt címmel nyílt időszaki kiállítás, amely a 100 éves Magyar Érdemrend, az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnésével függetlenné vált Magyarország önálló kitüntetésrendszerének legfontosabb elemének történetét mutatja be. A tárlat október elsejéig látogatható a Múzeum Kupolatermében - áll a közleményben.

Visszatér az Aranyvonat

A közleményben kiemelik, hogy vasárnap ismét megcsodálható a Nemzeti Múzeum kapuőreinek díszőrségével Budapesten, az Alkotmány utcánál az Aranyvonat, amely 1938-ban a Szent Jobbot szállította országos körútra. A vonatban megcsodálható a korona, a jogar, az országalma, illetve az ereklyetartóban fekvő Szent Jobb hiteles másolata.

A bizánci stílusban díszített aranykocsi a II. világháború végén elpusztult, 2015-ben a magyar kormány a rekonstrukciós munkálatok felügyeletével a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg, a tervezésben pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Vasúttörténeti Park szakemberei is részt vállaltak. Az új Aranyvonat öt év alatt készült el, az eredetivel megegyező külsővel, de a mai vasútbiztonsági előírásoknak megfelelve - áll a közleményben.

Borítókép: cultura.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

A brit uralkodó szerint Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és stábja annak ellenére is emelt fővel térhet haza a németországi Európa-bajnokságról, hogy a csapat a vasárnap esti berlini döntőben 2-1 arányban vereséget szenvedett Spanyolországtól.
Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

buli már szerdán beindul, pénteken pedig Curtis, Metzker Viktória és a Forge techno brigád érkezik, szombaton T. Danny és az Ultra Color Fesztivál festi színesre a Plázst, de a hónap hátralévő részében sem fogunk unatkozni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!