2021. január 26.,
kedd, Vanda, Paula napja

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

MTI

2020. december 3., csütörtök 16:37

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.

A január elsejei élményről azonban a televíziónézőknek nem kell lemondaniuk - mondta Daniel Froschauer, a zenekar elöljárója a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A rendezvény lemondásának lehetősége fel sem merült. "Nemzetközi szinten lehetetlen lenne, hogy a koncertet ne tartsuk meg" - mondta Froschauer. Az előadást világszerte mintegy 30 millió néző követi figyelemmel.

A programon, amely a Strauss-dinasztiára fókuszál, nem változtattak. "Nem is változtathatnánk már semmit" - mondta a szóvivő, utalva a hosszú előkészületi munkálatokra Riccardo Muti olasz karmesterrel.

A zenészek védelmében eleget tesznek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak és rendszeresen tesztelik őket. Emellett bíznak a résztvevők személyes felelősségtudatában is. "Abból indulok ki, hogy mindenki értelmesen cselekszik a saját érdekében. Ha fellépek az újévi koncerten, akkor a legszűkebb körben ünneplem a karácsonyt" - fejtette ki Froschauer.

Michael Bladerer, a zenekar gazdasági vezetője nem kívánt kitérni arra, konkrétan milyen anyagi következményei vannak a koronavírus-járványnak a Bécsi Filharmonikusok számára. "Természetesen hatalmas veszteségeink vannak" - mondta. A korlátozások első időszakában 35 koncertet kellett lemondaniuk.

 

MTI