2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 11:00

Kultúra

Június 23-án kezdődik a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

A nagymarosi Duna-parton ötven zenei programmal, köztük a Morcheeba koncertjével, színházi, utcaszínházi előadásokkal, természetjáró és családi programokkal várja a látogatókat a IX. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó június 23. és 26. között.

  • Június 23-án kezdődik a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

    Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter az esemény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat is megjelenik a VéNégy Fesztiválon. Kiemelte: a térségi szemléletet tágabbra is kiterjesztve az egész régióban gondolkoznak, nemcsak a Bakony-Balaton régióban, de Közép-Európában is.

    Hozzátette: a VéNégy Fesztiválon jó lehetőséget látnak arra, hogy a kultúra közösségteremtő erejére is felhívják a figyelmet. A V4-nek szüksége van arra, hogy időről időre megéljük ezen nemzetek közösségét is, és tudatosítsuk, hogy nemcsak a múltban volt sokszor közös sorsunk, de a jövőben is közös pálya elé nézünk, ebben a kultúra lehet a legfontosabb energiát és tartást adó tényező - mondta.

    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a VéNégy Fesztivál keretet adott a magyar elnökségnek, a tavalyi kezdést és az idei zárást is kontúrozza. A természet, a család és a kultúra egységét hangsúlyozzuk a négy ország együttműködésében, a fesztivál üzenete e köré fonódik - tette hozzá.

    Rétvári Bence, Nagymaros kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte: magas minőségű színházi és zenei programokat kínál az egyedi helyszínen megszervezett fesztivál, amelyen az idén külföldi sztárelőadó is részt vesz. Hangsúlyozta: minden évben egyre grandiózusabb fesztivállal várják a látogatókat.

    Mint kiemelte, a Dunakanyarban minden héten kínálnak maradandó élményt adó kulturális, gasztronómiai programokat.

    Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere felidézte, hogy tavaly rendezték meg először a településen a fesztivált. Elmondta: ekkora volumenű rendezvény korábban még nem volt Nagymaroson, a tavalyi fesztivál nagy sikert aratott. Mint mondta, az idén nagyobb területtel készülnek, több látogatót várnak a tavalyinál. Kiemelte: az eseményen az idén is fellép a helyi művészeti iskola ütőhangszeres növendékeinek zenekara, a Nagymarosi Ütősök.

    Mint elhangzott, a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a visegrádi négyek országaiból érkező társulatok és fiatal tehetségek bemutatására. A cseh, szlovák, lengyel és magyar színházi élet izgalmas produkcióit tárják a közönség elé.

    Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató elmondta: tíz éve indították útjára a rendezvényt, azonban a járványhelyzet miatt az idén a 9. rendezvény valósulhat meg. Kiemelte: a Nemzeti Színház Viktor Rizsakov rendezte Fodrásznő című előadásával nyílik a programsorozat, amelyen 20 színházi produkció látható, többek között a lengyel Song of the Goat Theater is fellép, egy Shakespeare-tragédia feldolgozásával.

    Elmondta: az idén először rendezik meg a Szárnyas Szarvas Utcaszínházi Fesztivált, amelyen magyar, lengyel, cseh és szlovák előadásokat mutatnak be.

    Mint mondta, több mint 50 zenei programot sorakoztatnak fel, köztük a brit Morcheeba koncertjét is.

    A fesztiválon fellép a Halott Pénz, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Bohemian Betyars, a hiperkarma, a Konyha, az Elefánt, a Platon Karataev, Ferenczi György és a Rackajam, a Carson Coma, az Irie Maffia, de érkezik Ausztriából a Russkaja, Lengyelországból a Cheap Tobacco, Csehországból az I Love You Honey Bunny, valamint Szlovákiából a 7PM Band. A VéNégy színpadon a Hangfoglaló Program díjazott csapatai is koncerteznek.

    Kiemelte: hagyományteremtő szándékkal elindítják a VéNégy Fesztivál és Művészeti Évzáró eseményt. Az Ártér elnevezésű helyszínen megszólítják a színművészeti, a táncművészeti, a képzőművészeti, a MOME és a zeneművészeti egyetem hallgatóit és oktatóit. Napközben a szabadegyetem keretei között szemináriumokkal, beszélgetésekkel is várják a hallgatókat.

    Elmondta: missziójuk a színházbajárás népszerűsítése, ezért a kedvezményes színházjegy megvásárlásával az előadás megtekintését követően a koncertek is látogathatók.

Fotó:csodalatosmagyarorszag.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!