2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kultúra

Huszonnégy előadás és kilenc premier az idei Budapest Táncfesztiválon

A Budapest Táncfesztivál idei sztárvendége a kanadai BJM – Les Ballets Jazz de Montréal, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel. A február 15-i zártkörű nyitógála után a nagyközönség másnap már birtokba is veheti a Nemzeti Táncszínház új épületét.

  • Huszonnégy előadás és kilenc premier az idei Budapest Táncfesztiválon

Táncpremierek és új épület. Ezeket ígéri az idei Budapesti Táncfesztivál a nézőknek. A rendezvény sztárvendége egy kanadai együttes lesz, akik egy videóüzenetben köszöntek a magyar közönségnek. „Üdv, Budapest! Mi vagyunk a Ballets Jazz de Montréal és február 20-21-én láthattok minket a Nemzeti Táncházban. Leonard Cohen zenéjére készült Dance Me című darabunkkal” – hangzik el a videóüzenetben.

„A Győri Balett és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekara koprodukciójában mutatjuk be az első új nemzeti táncszínházi premierünket – ismertette Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, hozzátéve: – Ez egy koprodukciós előadás, amelyben a Beethowen hetedik szimfóniájára készít Velkey László egy koreográfiát.”

A premiert a Nemzeti Táncszínház megújult épületében fogják bemutatni. A több mint 4 milliárd forintos támogatásból megvalósult beruházás révén a technikai berendezések is korszerűbbek lettek, továbbá új öltözők és próbatermek segítik a művészi munkát. Az épületben egy 16×22 méteres színpadteret, valamint egy 382 férőhelyes nézőteret is kialakítottak.

Premier lesz még a többi között a Szegedi Kortárs Balett ú előadása is. a március elejéig tartó rendezvényen. A Credo a Grammy-díjas világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, drámai művét dolgozza fel.

„Négy generációra visszamenőleg próbálok egy történetben traumákat keresni és a traumákból való feloldozásokat vagy kiutakat. Hát, valami ilyesmiről fog szólni ez a hitről szóló dolog. Ide most beestem, mint Pilátus a Credóba, ez most a vicc. Nagyon nehezen és lassan fogunk haladni” – magyarázta Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett koreográfusa.

Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán, de a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának négy, ifjú alkotóművészek által jegyzett előadása is bemutatkozik a Nemzeti Táncszínház kistermében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!