2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Huszonnégy előadás és kilenc premier az idei Budapest Táncfesztiválon

Hír TV

2019. január 16., szerda 18:17, frissítve: szerda 18:53

A Budapest Táncfesztivál idei sztárvendége a kanadai BJM – Les Ballets Jazz de Montréal, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel. A február 15-i zártkörű nyitógála után a nagyközönség másnap már birtokba is veheti a Nemzeti Táncszínház új épületét.

Táncpremierek és új épület. Ezeket ígéri az idei Budapesti Táncfesztivál a nézőknek. A rendezvény sztárvendége egy kanadai együttes lesz, akik egy videóüzenetben köszöntek a magyar közönségnek. „Üdv, Budapest! Mi vagyunk a Ballets Jazz de Montréal és február 20-21-én láthattok minket a Nemzeti Táncházban. Leonard Cohen zenéjére készült Dance Me című darabunkkal” – hangzik el a videóüzenetben.

„A Győri Balett és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekara koprodukciójában mutatjuk be az első új nemzeti táncszínházi premierünket – ismertette Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, hozzátéve: – Ez egy koprodukciós előadás, amelyben a Beethowen hetedik szimfóniájára készít Velkey László egy koreográfiát.”

A premiert a Nemzeti Táncszínház megújult épületében fogják bemutatni. A több mint 4 milliárd forintos támogatásból megvalósult beruházás révén a technikai berendezések is korszerűbbek lettek, továbbá új öltözők és próbatermek segítik a művészi munkát. Az épületben egy 16×22 méteres színpadteret, valamint egy 382 férőhelyes nézőteret is kialakítottak.

Premier lesz még a többi között a Szegedi Kortárs Balett ú előadása is. a március elejéig tartó rendezvényen. A Credo a Grammy-díjas világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, drámai művét dolgozza fel.

„Négy generációra visszamenőleg próbálok egy történetben traumákat keresni és a traumákból való feloldozásokat vagy kiutakat. Hát, valami ilyesmiről fog szólni ez a hitről szóló dolog. Ide most beestem, mint Pilátus a Credóba, ez most a vicc. Nagyon nehezen és lassan fogunk haladni” – magyarázta Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett koreográfusa.

Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán, de a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának négy, ifjú alkotóművészek által jegyzett előadása is bemutatkozik a Nemzeti Táncszínház kistermében.