2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Kultúra

Három tárlat nyílt a hit jegyében a Pesti Vigadóban

Az egyik kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával.

  • Három tárlat nyílt a hit jegyében a Pesti Vigadóban

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti megrendezése alkalmából nyílt időszaki kiállítások ünnepélyes megnyitóját tartották a Pesti Vigadó dísztermében. Az Orcád világossága, az Ezerarcú szeretet és a Legyetek tanúim című tárlatok augusztus 3-a és szeptember 20-a között várják az érdeklődőket.

A kiállításokat Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Erdő Péter szerint ez a három kiállítási téma szorosan összetartozik: az 1938-as eucharisztikus kongresszus, a keleti egyház bemutatása és az egyház karitatív tevékenysége. Hogy miért, ezt a mostani kongresszus mottójául szolgáló bibliai idézettel magyarázta Erdő Péter: „Minden forrásom belőled fakad” – vagyis az oltári szentség, a szentmise nem csak a templom falain belülre kerül, hanem hordozzuk magunkban, apró cselekedeteinkben. – Az egyik legfontosabb üzenet a segítő szeretet – mondta.

Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója volt a megnyitó narrátora. Felvezető mondataiban kiemelte, hogy mindhárom kiállítás egyedülálló, nem volt ehhez fogható korábban. A jelenlévőket Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita is köszöntötte.

A megnyitó további részében a kurátorok mutatták be röviden a tárlatukat.

Orcád világossága

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház egyházművészeti kincseiből állt össze a kiállítás. Térben, időben és mélységében az eddigi legátfogóbb módon mutatja be a görögkatolikus egyház történetét, kulturális, művészeti sokszínűségét, gazdag tárgyanyag és számos interaktív felület segítségével. Szervező: Görögkatolikus Metropólia

Ezerarcú szeretet

A Római Katolikus Egyház szolgáló szeretetéről, a „Karitász” küldetésének fontosságáról, történelmi szerepéről, napjainkban is megmutatkozó szerteágazó tevékenységéről szól a kiállítás. Illeszkedik a 2021-es budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényeinek sorába és az eucharisztiából táplálkozó irgalmasság csodáiba enged betekintést. A szeretetet cselekedeteinek nemzetközi és hazai vonatkozásait és sokszínűségét, az Egyház rászorulókért, bajba jutottakért végzett tevékenységét látványos installációkkal, érdekes tárgyakkal, interaktív kiállítási eszközökkel hozza közel a látogatók számára és felhívja a figyelmet a segítő szeretet mindannyiunk előtt adódó lehetőségeire. Szervező: Katolikus Karitász

Legyetek tanúim!

A kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. Az előkészületeket, a kongresszusi napok eseményeit és a rendezvény utóhatását követhetik végig a látogatók. A Liturgikus tárgyak, emléktárgyak hazai egyházi gyűjteményekből, templomokból és magánszemélyektől származnak. A tárlatot a Keresztény Múzeum rendezte meg.

Mozart és Mascagni műveit a Budapesti Vonósok Kamaraegyüttese, valamint Somorjai István és Geiger P. György adta elő.

A megnyitó megható záró eseményét Meskó Zsolt rendezte. A közönség állva tapsolta meg a színvonalas előadást.

Fotó: Kurucz Árpád

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. A HírTV Napi aktuális című műsorának vendége volt Trencséni Dávid újságíró és Kovács András, az Origo főmunkatársa.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!