2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Gardafesztivál Tihanyban

Hír TV

2019. november 17., vasárnap 08:00

Tihany emblematikus halát, a gardát ünneplik ezen a hétvégén. A Gardália a régi idők halászainak állít emléket, a garda, vagyis a látott hal a település címerében is szerepel.

A tihanyiak több száz éven át éltek a garda halászatból. A gardát hívták kenyérhalnak is, mert a helyiek fontos megélhetési forrása volt. Ez a ritkaságszámba menő ragadozó hal nem könnyű préda. A tihanyi kút környékét a víz mélysége és az áramlások miatt kedveli.

„Nagy rajokba verődött össze a Tihanyi-félsziget környékén és a gardahalász csapatoknak volt egy olyan része, az úgynevezett látó emberek, akik a víz melletti magas partfalakon keresztül nézték a gardarajnak a vonulását, és akkor a vízen lévő társainak megmutatták különféle egyezményes jelekkel, hol érdemes kivetni a hálót.”

- mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

A halat és az újbort az apátságba vitték, ahol szerte az országból érkező borlovagrendek gyűrűjében áldották meg.

A visszhang dombon pedig látványos gardasütést tartottak, a halakat szálkásságuk miatt 72-szer irdalták be majd paprikás sóval szórták meg.

Az árusoknál ízletes süllőt, keszeget, harcsát lehetett kapni. A legszerencsésebbek a gardát is megkóstolhatták. A hagyományőrző gardafesztivál vasárnapig tart.

Hír TV