A tihanyiak több száz éven át éltek a garda halászatból. A gardát hívták kenyérhalnak is, mert a helyiek fontos megélhetési forrása volt. Ez a ritkaságszámba menő ragadozó hal nem könnyű préda. A tihanyi kút környékét a víz mélysége és az áramlások miatt kedveli.
„Nagy rajokba verődött össze a Tihanyi-félsziget környékén és a gardahalász csapatoknak volt egy olyan része, az úgynevezett látó emberek, akik a víz melletti magas partfalakon keresztül nézték a gardarajnak a vonulását, és akkor a vízen lévő társainak megmutatták különféle egyezményes jelekkel, hol érdemes kivetni a hálót.”
- mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere.
A halat és az újbort az apátságba vitték, ahol szerte az országból érkező borlovagrendek gyűrűjében áldották meg.
A visszhang dombon pedig látványos gardasütést tartottak, a halakat szálkásságuk miatt 72-szer irdalták be majd paprikás sóval szórták meg.
Az árusoknál ízletes süllőt, keszeget, harcsát lehetett kapni. A legszerencsésebbek a gardát is megkóstolhatták. A hagyományőrző gardafesztivál vasárnapig tart.
Hír TV