2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kultúra

Elnyerte A legjobb nemzetközi középület díját a Magyar Zene Háza

A Liget Budapest Projekt részeként megépülő Magyar Zene Háza elnyerte A legjobb nemzetközi középület díjat az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson. Az elismerést a hétfői londoni díjátadó gálán vette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

  • Elnyerte A legjobb nemzetközi középület díját a Magyar Zene Háza

 

A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között októberben nyerte el Európa legjobb középületének járó díjat, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei között lett az első és nyerte el A legjobb nemzetközi középület díjat.

A Városliget Zrt. közleményében Gyorgyevics Benedek méltatta, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi és a Magyar Zene Háza idei díjával a Városligetben két olyan intézmény is épül, amelyet a világ legjobbjai között tart számon a szakma, és "erre minden magyar büszke lehet".

Ez is visszaigazolja szerinte, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése nemcsak a Ligetre lesz pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli. (Erről Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa is beszélt a Hír TV A nyolcas című műsorában: https://hirtv.hu/nyolcas/baan-laszlo-a-liget-sajat-maga-keri-hogy-ekkeppen-ujuljon-meg-2491231)

Sou Fujimoto épülete minden bizonnyal Budapest egyik új ikonikus épületévé válik

- mondta Gyorgyevics Benedek, és megjegyezte, hogy a Magyar Zene Házának építése jó ütemben halad, a felszín felett a szerkezetépítés zajlik, míg az alsó szinteken már a szakipari munkákat végzik. Az épület jövőre szerkezetkész lesz, 2021-ben pedig megnyitja kapuit a nagyközönség előtt - jelentette ki Gyorgyevics Benedek.

Stuart Shield, az International Property Awards elnöke a közlemény szerint a Liget Budapest Projektet óriási lehetőségnek nevezte a magyar főváros számára, és emlékeztetett rá, hogy ma a világon ritka az ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztés. Különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a most díjazott, Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza és SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria irányíthatja az országra a figyelmet - emelte ki.

A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt fogja közelebb vinni minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel.

Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közvetlen közelében épül, a már elbontott, egykori Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10 000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 7000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet is visszakapnak a parkhasználók - írták.

A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker a Városliget megújításában: az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete is lett az International Property Awards-on tavaly, sőt a World's Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

Az idei elismerést nyolcvan nemzetközi szakemberből álló grémium ítélte oda több különböző kategóriában; a zsűri minden esetben vizsgálta a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget.

MTI / Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A covid miatt lesznek többször betegek a gyerekek

A covid miatt lesznek többször betegek a gyerekek

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nem szabad félvállról venni a fertőzéseket, és van néhány praktika, amivel ha elkerülni nem is tudjuk, de csökkenthetjük a betegségek kockázatát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!