2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kultúra

Ebben tuti nincs benne Azahriah

Megjelent a Magyar rocktörténet című képregénykönyv második része. Kötelező szerzemény azoknak, akik megmentenék gyermekeiket a jelenkori zenei nihiltől, legyen az Azahriah-féle „arab mulatós”, vagy koreai rágógumipop.

  • Ebben tuti nincs benne Azahriah

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Képes Krónikák Kiadó jóvoltából megjelent a Magyar rocktörténet című képregénykönyv folytatása. Az új rész a rendszerváltás előtti és az azt követő évtizedek zenei világáról, a korszak nagyjairól szól, akik közül – Istennek hála – még ma is sokan aktívak.

A Magyar Zene Házában tartott kötetbemutatón legendás magyar zenészeink elevenítették fel ezt az időszakot, emellett megnyílt a Magyar rocktörténet művészeti vezetője, a fiatalon elhunyt Futaki Attila (1984–2024) életútját bemutató minikiállítás is.

Az eseményen Demeter Szilárd, a PKÜ vezérigazgatója köszönetet mondott a kiadónak, hogy felvállalta a hiánypótló kötet megjelentetésével járó munkát, és a fiatalon elhunyt Futaki Attiláról emlékezett meg. Mint fogalmazott: „aki lapozgatja a könyvet, soha ne feledje el, hogy volt egy olyan rocker, aki világhírű képregényrajzolóként beletette a lelkét ebbe a kötetbe.”

A rendezvényen a hazai rocktörténetről Hegyi György (Emil.Rulez) vezetésével Vincze Lilla (Napoleon Boulevard), Kalapács József (Pokolgép), Nagy Feró (Beatrice), valamint Müller Péter Sziámi (Kontroll Csoport, URH, Sziámi) beszélgetett.

Hegyi György már az elején elmondta, hogy az első dolga volt letesztelni a fiatal generáción a kötetet, és sikerrel járt. Ez is azt mutatja, hogy a magyar klasszikus rock, az „ősapák” és az „ősanyák” zenéje vélhetően sosem fog kikopni a köztudatból, hiába érik zeneileg már-már értelmezhetetlen hatások keletről, s nyugatról.

Ezt a magyar könnyűzenei örökséget viszont nem csak a rádióknak kell ápolniuk, s ezt bizonyítja ez a rendhagyó, 108 oldalas kötet is, amelynek kiemelt célja, hogy bemutassa hazánk legnagyobb rockzenészeit és élő legendáit a magyar rockzene születésétől egészen a jelenkorig.

A képregénykönyv a korszak legjelentősebb előadóit, többek közt a Bikinit, a Vágtázó Halottkémeket, a Kontroll Csoportot, az URH-t, a KFT-t, a CPg-t, az Eddát, a Karthagót, az Első Emeletet, a Solarist, a Pokolgépet, az Ossiant, az Akelát, az Oment, a Bonanza Banzai-t, a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et, a Pál Utcai Fiúkat, a Tankcsapdát – és a hozzájuk kapcsolódó legendás zenészsztorikat a képregény műfajára jellemző sajátos, hol humoros és karikaturisztikus, hol realisztikusabb stílusban mutatja be.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos - vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata az erdélyi Tusnádfürdőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!