2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Fel a fejjel

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Kultúra

Csúcsot döntött idén a mohácsi busójárás

A felvonulók és a turisták számát tekintve is csúcsot döntött az idei busójárás Mohácson. Mióta a sokac népszokást az UNESCO 2009-ben a szellemi világörökség részévé nyilvánította, az ország leglátogatottabb fesztiválja lett.

  • Csúcsot döntött idén a mohácsi busójárás

 

A tavalyinál négyszázzal több, összesen 1950 busó vonult fel az idén a mohácsi téltemető farsangon. Ez azt jelenti, hogy a város minden kilencedik lakója maskarát öltött. A látogatók számáról pontos adat még nincsen, de valószínű, hogy az idei busójárás újból csúcsot döntött.

A busójárás eredete vitatott, a legvalószínűbb, hogy a városba telepített sokacok téltemető népszokásukat hozták magukkal és elevenítették fel évről évre. A 64 busó csoport felvonulása több mint egy órán át tartott.

Idén a busójárás díszvendége Varga Judit igazságügyi miniszter volt, aki családjával először járt Mohácson.

Nagyon tetszik az, hogy a mai világban, amikor egyre több a digitalizáció, egyre inkább az online térben éljük meg a napjainkat egy ilyen több száz éves hagyomány mind a mai napig ilyen népszerűen tud tovább élni, és nagy köszönet ezért a mohácsiaknak, akik a maszk készítőktől elkezdve, a rendezvényt szervezőkig gondoskodnak arról, hogy ez a hagyomány örökre fenn maradjon

– mondta a HírTV-nek a tárcavezető.

A hatnapos busó farsang kedden ér véget. Akkor a maskarások újra felvonulnak és végleg elégetik a telet jelképező koporsót.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!