2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Kultúra

Átadták a Bartók Rádió Zenei Díjakat

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat tizenegy kategóriában szerdán a Budapest Music Centerben (BMC). Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi docens, érdemes művész, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja vehette át.

  • Átadták a Bartók Rádió Zenei Díjakat

Az év zenekara díjat a tavaly 80 éves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar kapta, amely a hazai és külföldi hangversenyek mellett a szinte teljes szimfonikus és oratorikus repertoár felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok között.

Az év zenei eseménye a BMC Ligeti 100 születésnapi koncertsorozata lett. A 2023 májusában Ligeti György zeneszerző emlékére rendezett koncertsorozat a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságainak fellépésével valósult meg.

Az év karmestere díjban Fischer Iván részesült. A Kossuth-díjas karmester a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az év zenei együttese a Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette Modern Art Orchestra. Az együttes rendszeresen dolgozik nemzetközi és hazai szólistákkal, mások mellett Harcsa Veronikával és Dresch Mihállyal.

Az év zeneszerzője a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész Dubrovay László. A tavaly 80. születésnapját ünneplő zeneszerző szinte minden műfajban alkotott.

Az év énekművészének a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották. Az énekes, dalszerző sok műfaj, mások mellett a hazai jazz-zene meghatározó alkotója, a Szakcsi Rádió csatornahangja.

Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása lett, amelyet Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a Honvéd Férfikar közreműködésével tűztek műsorra Káli Gábor vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban.

Az év életműdíjasa a 91 éves Vásáry Tamás Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója 85 éve van a színpadon.

Babos jazz előadói díjban Ráduly Mihály részesült, a szaxofonos a progresszív rockot játszó Syrius zenészeként ismert. A Vukán György jazz alkotói díjat Binder Károly Erkel-díjas, Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíjas zongoraművész, egyetemi tanár, zeneszerző érdemelte ki.

A díjátadón fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz, a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész. Az esten az idén márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőről is megemlékeztek.

A Bartók Rádió hagyományteremtő szándékkal adta át a csatorna zenei díjait Magyarország klasszikus zenei művészeinek értékőrző és értékteremtő munkásságuk elismeréseképpen.

Forrás: MTI

Fotó: Getty Images

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Merre tovább Franciaország?

Merre tovább Franciaország?

Soha nem látott mértékben tolódott jobbra a lakosság – Macron máris riadót fújt, „szélsőséges politikai fordulattal” riogat – írta meg a Mandiner.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!