2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Kultúra

Anthony Hopkins életműdíjat kap a Stockholmi Filmfesztiválon

Életműdíjat kap hat évtizedes filmes pályafutásáért Anthony Hopkins amerikai színész a szerdán kezdődő Stockholmi Filmfesztiválon.

  • Anthony Hopkins életműdíjat kap a Stockholmi Filmfesztiválon

A 84 éves walesi származású Oscar-díjas színész egyebek mellett számos életrajzi film főszerepét alakította: eljátszotta Richard Nixont volt amerikai elnököt, Pablo Picasso festőművészt és XVI. Benedek pápát is. Két Oscar-díját A bárányok hallgatnak (1992) és Az apa (2021) című filmekért kapta.

Karrierjének egyik fontos állomása volt Hannibal Lecter figurája A bárányok hallgatnak című thrillerben, és sikert aratott a Napok romjai című drámában is egy főúri ház komornyikjaként.

"Egy pék fia volt az acélgyártás szürke városából, Port Talbotból, aki csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, és akit Erzsébet királynő lovaggá ütött a filmművészetben nyújtott szolgálataiért" - méltatta a fesztivál honlapja. Felidézték, hogy Hopkins életében 15 éves korában következett el a döntő fordulat, ami megpecsételte sorsát: találkozott a szintén walesi Richard Burtonnel, aki arra bíztatta, hogy legyen színész. Hamarosan már Laurence Olivier-től tanulhatott a Brit Nemzeti Színházban, de nyugtalan természete végül Hollywoodba vitte, ahol élete legjobb tanácsát kapta Katharine Hepburntől, akivel Az oroszlán télen című filmben szerepelt 1968-ban: "Ne színészkedj, jó fejed, jó vállad és jó hangod van. Csak tanuld meg a szöveget, és hagyd, hogy a kamera dolgozzon".

A szerdán megnyíló és november 20-ig tartó Stockholmi Filmfesztiválon Hopkins egy 7,3 kilogramm súlyú bronzlovat kap életműdíjként. A világ legnehezebb filmes díjának tartott trófeát korábban Lauren Bacall, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese és Susan Sarandon is átvehette.

A filmmustrán szombaton tartják Florian Zeller A fiú című filmjének bemutatóját, amelyben Hopkins alakítja az egyik főszerepet. A produkció Zeller Az apa című filmjének folytatásaként készült el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!