2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kultúra

Amit még nem láttál: idén tavasszal is Budapest Ritmo

Mostanra tudjuk, hogy nincs tavasz Budapest Ritmo nélkül, és idén sem lesz ez másképp. Április 12. és 15. között újra zenei felfedezőútra indulhatunk Egyiptom, Izland, Mali, Ukrajna vagy épp Spanyolország érintésével. Nemcsak egy különleges magyar kollaboráció, de olyan világsztárok is színpadra lépnek, mint a Tamikrest, Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra vagy a Mazaher. Lassan kibontakozik a teljes line up, már elérhetőek a napijegyek és a PRO Pass is.

  • Amit még nem láttál: idén tavasszal is Budapest Ritmo

Misztikus kezdés és a legfrissebb tehetségek

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo nulladik napi nyitókoncertje különleges zenei és spirituális élményt ígér: a Magyar Zene Házában szerdán a Tariqa felvezetése után Egyiptom eltűnőben lévő örökségét, a zart ápoló Mazaher lép fel április 12-én.  

A fesztivál csütörtökön a showcase-nappal folytatódik, ami nemcsak a fellépőknek fantasztikus lehetőség, de az újdonságra szomjazó közönségnek is. Idén az erdélyi Koszika játékos dalai, a makedón vokális hagyományt feldolgozó Zarina Prvasevda, a bolgár etnojazzt játszó Jazzanitza és három magyarországi banda: balkáni kávézókat megidéző BudaPesme, a sanzonokat átformáló Ephemere és az oláh cigány hagyományt ápoló Amaro Duha kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Ahogy minden évben, most is nemzetközi zsűri választotta ki azokat a kelet-közép-európai produkciókat, akik ezzel a fellépéssel megtehetik az első lépést a külföldi karrier útján.

A Budapest Ritmo showcase-programját az első magyar vezetésű, európai világzenei showcase platform, a Kreatív Európa platform projekt, vagyis az UPBEAT támogatja, a koncertek pedig ingyenesen látogathatók a Szimpla Kertben április 13-án.

Világkörüli utazás az Akváriumban

A magával ragadó zenei sodrás pénteken és szombaton indul be igazán: az Akvárium Klubban és Erzsébet téren fellépő előadók alaposan kizökkentenek zenei komfortzónánkból.

Április 14. péntek

Felfedezőutunk elején Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra tagjai ragadják meg a kezünket, és legújabb albumukkal, a Racing the Stormmal vezetnek el különleges világukba. Némi filmes hangzás, egy kis szerelmes varázslat és jó adag pop – tökéletes recept egy vidám indításhoz.

Persze minden gyakorlott ritmós tudja, hogy ezen a fesztiválon pillanatok alatt átszelhetjük a világot, és máris belecsöppenhetünk valami drámaian másba, például a tuareg ellenállásba. A Tamikrest tagjai pszichedelikus zenéjükkel és bátor politikai kiállásukkal azonnal felráznak, miközben ránk szegezik fegyvereiket: a gitárt és az énekhangot.

Egy koncertteremmel arrébb szintén a remény, az összekapcsolódás és a határokon átívelő hasonlóságok bontakoznak ki egy ukrán és egy lengyel lány előadásában. Daga és Dana, azaz a DAGADANA igazi világzenei mixszel robban be: jazz, funk, népdalok, elektronika – bátran, őszintén, vagányan. Levezetésnek DJ Koulla P. Katsikoronou & DJ Kraaaouuu ad ízelítőt a ciprusi partivilágból.

Április 15. Szombat

Szombaton egészen biztosan táncolni fogunk, ezt nemcsak a már ismerős, ciprusi Monsieur Doumani & Óperentzia garantálja, hanem az olasz Fanfara Station is. Azt a kirobbanó energiát, ami felszabadul, amikor egy rezesbanda találkozik a ritmushangszerekkel és az elektróval, valahol ki kell adnunk.

Később megmerítkezünk a 1920-30-as évek Bukarestjének fülledt éjszakai életében is, ahol Corina Sîrghi és bandája táncoltat meg mindenkit.

Az este során a Vocal Sampling segítségével megtudjuk, hogy pusztán az énekhang segítségével lehet-e kubai klasszikusokat és rockslágereket játszani, Magalí Sare és Manel Fortiá pedig különleges és bensőséges birodalmában mutatja be a modern katalán jazzt, amiben náluk bőgő és ének, valamint spanyol és latin-amerikai dallamok simulnak össze. További meglepetések hamarosan.

Dokumentumfilmek a Budapest Ritmon

A tavaly debütáló zenei filmes szekció idén is folytatódik, végleg bekötve ezzel a Budapest Ritmot az egyre erősebb budapesti dokumentumfilmes közegbe. Látható lesz többek között a Taarka, a világ első szetu nyelvű filmje, amelyből megismerhetjük Hilanát, aki egész életét kitaszítottként élte le, mindvégig énekelve. Iráni filmünk, a The Female Voices of Iran az elnyomás ellenében hangjukat hallató női énekesek életébe ad betekintést. A fesztiválon élőben is hallható Klapa Ošjak együttes, a dalmát polifonikus énekhagyomány nagyöregjei, akik a Dallamok, akik vagyunk c. dokumentumsorozat klapával foglalkozó epizódjának főszereplői.

A magyar szekcióban debütál Regős Ábel VENI-ről, azaz Szász Veronikáról készült vadonatúj alkotása, de újra látható lesz az Uljana Quartet Budapest Ritmo filmpályázatra készült filmje Korom Anna és Fecske Flóra rendezésében, valamint a tavalyi pályázat másik nyertese, a Дeva zenéjére készült alkotás is.

Jegyek, bérletek és exkluzív élmény: Budapest Ritmo PRO

A Budapest Ritmo weboldalán már megvásárolhatóak az összes hétvégi programra belépést biztosító bérletek, valamint a szerdai nyitónapra szóló napijegy is.

Újdonság, hogy idén az érdeklődők a PRO Passt is választhatják, ami egy különlegesebb, szakmaibb és mélyebb fesztiválélményt kínál. Nemcsak belépést biztosít az összes koncertre és filmvetítésre, de a kétnapos szakmai konferenciára is, ami olyan témákat feszeget, mint az elnyomás, a háború, a szolidaritás és ehhez kapcsolódóan a zene ereje. A Budapest Ritmo Pro keretében lehetőség nyílik az exkluzív kapcsolatépítő eseményeken, panelbeszélgetéseken, workshopokon, személyes találkozókon való részvételre is, és mindemellett a PRO Pass elérést biztosít a Budapest Ritmo hiánypótló adatbázisához is.

A Ritmo és Hangvető hírlevele folyamatosan beszámol a fesztivállal kapcsolatos hírekről, egyéb hasonló zenei eseményekről, kulisszatitkokról. Feliratkozni a fesztivál weboldalán lehet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!