2024. 07. 20. Szombat Illés napja
Jelenleg a TV-ben:

Akik a hazára voksoltak

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

A nemzeti régiók védelmében indított aláírásgyűjtés folytatásában reménykedik az SZNT

A nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés folytatásában és egy új európai etnoregionáls mozgalom megalapozásában reménykedik a kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amely az ez irányú folyamatos építkezést tartja fontosnak - jelentette ki vasárnap az MTI-nek Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

  • A nemzeti régiók védelmében indított aláírásgyűjtés folytatásában reménykedik az SZNT

Szombaton járt le a nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés újabb, hat hónappal meghosszabbított határideje. Eddig ugyan több mint egymillió aláírás gyűlt össze, és az eddigi három mellett további két tagállamban, Litvániában és Horvátországban sikerült elérni a küszöbértéket, de még mindig nincs meg a szükséges hét tagállam ahhoz, hogy a nemzeti régiók ügye az európai döntéshozó szervek asztalára kerüljön.

Izsák Balázs elmondta, hogy a kezdeményező polgári bizottság október elején fordult Vera Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez, és kérte az aláírásgyűjtés határidejének újabb három hónappal való meghosszabbítását. Izsák szerint ezt lehetővé teszi az Európai Tanács és az Európai Parlament által korábban elfogadott rendelet, ugyanis ez úgy rendelkezik, hogy amennyiben kitör a koronavírus-járvány újabb hulláma, akkor meghosszabbítható a határidő.

Izsák Balázs elmondta, hogy 80 ezerrel nőtt az aláírások száma az elmúlt fél évben, ezeket kizárólag online felületen gyűjtötték a járvány miatt. Kiemelte, hogy összevetve a többi folyamatban levő európai polgári kezdeményezéssel, a nemzeti régiók védelmében indított számít a legsikeresebbnek.

Kiemelte: az elmúlt félévnek van olyan hozadéka, amely számokban nem kifejezhető, hiszen újabb szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez, újabb kapcsolatok születtek, amelyek fontosak annak elérésében, hogy az európai uniós jogszabály megalkotása mellett megalapozzák a nemzeti régiók európai mozgalmát. Izsák Balázs az eredmények közé sorolta, hogy a katalánok és a szárdok is felkarolták a kezdeményezést.

Mint mondta, reméli, hogy összegyűlnek a szükséges aláírások Spanyolországban, Svédországban, Belgiumban és Lettországban, hiszen nem a minimális cél elérése a fontos, ezért nem akarnak csak a kisebb országokra összpontosítani, amelyekben könnyebb összegyűjteni az aláírásokat, hanem fontos, hogy társadalmi relevanciája is legyen a polgári kezdeményezésnek, és hosszú távon használható szövetségesekre leljenek.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke vasárnap kiadott közleményében úgy vélte: részsiker született azáltal, hogy újabb két tagállamban sikerült összegyűjteni az aláírásokat, így Románia, Magyarország és Szlovákia mellé Litvánia és Horvátország is felzárkózott, de még további két tagállamban kell összegyűjteni a minimális aláírásgyűjtési kvótát ahhoz, hogy a kezdeményezés teljes mértékben sikeres legyen. Felidézte, hogy az aláírásgyűjtés elindításakor vállalta: az RMDSZ és a FUEN európai kapcsolataival segíti az aláírásgyűjtést, most Horvátországban és Litvániában ennek a kapcsolati hálónak a segítségével sikerült eredményes lenni - olvasható a közleményben. Úgy vélte, hogy Spanyolországban is jól áll a gyűjtés folyamata, a baszk és a katalán partnereknek köszönhetően 25 ezer aláírás már összegyűlt a szükséges 40 ezerből. Szlovénia esetében sokan dolgoztak azért, hogy a kötelező hatezer aláírás meglegyen, de még nagyobb összefogásra van szükség a sikerhez - mondta Vincze Loránt.

Üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a világjárvány miatt újabb három hónapos hosszabbításra készül, amelyre a nyáron az ő javaslatára elfogadott EU-s rendelet ad lehetőséget, ezzel február hetedikéig lehet összegyűjteni a még hiányzó két országban a minimális aláírásszámot. Vincze szerint hiányzott egy jó stratégia és egy pörgős kampány az aláírásgyűjtéshez, szerinte a tanulság az, hogy működő partnerségekre, helyismeretre és terepmunkára van szükség ahhoz, hogy teljes legyen a siker.

 

Kapcsolódó anyagok:

Írdalá.hu: Litvánia és Horvátország napközben együtt fut be

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Igazi sztárparádé várható az idei MCC Feszten

Igazi sztárparádé várható az idei MCC Feszten

Az MCC Feszten a hazai könnyűzenei élet színe-java is képviseli magát. A fesztivál látogatói olyan neves előadókkal és zenekarokkal találkozhatnak, mint a Follow the Flow, a Margaret Island, az Ivan & The Parazol Blahalouisiana, a Tankcsapda, Majka, a Valmar, a Balkán Fanatik, a Budapest Bár, az Irie Maffia, valamint a Csík Zenekar, a Random Trip, Paulina és a Parno Graszt.
Kitelepül a Művészetek Völgyébe a Néprajzi Múzeum

Kitelepül a Művészetek Völgyébe a Néprajzi Múzeum

A Cirque de Tókert területén felépített múzeumszigeten egyebek mellett kreatív foglalkozásokkal, interaktív kiállítással, koncerttel várja a Néprajzi Múzeum a fesztiválozókat a Művészetek Völgyében - közölte az intézmény az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!