2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

A Louvre visszakapott két reneszánsz műtárgyat 40 évvel ellopásuk után

Visszakapott két reneszánsz műtárgyat a párizsi Louvre szerdán, mintegy negyven évvel azután, hogy ellopták azokat.

  • A Louvre visszakapott két reneszánsz műtárgyat 40 évvel ellopásuk után

A 16. századi mívesen megmunkált sisakot és egy páncéling hátrészét 1922-ben hagyományozta az intézményre a Rothschild család, és 1983. május 31-én lopták el máig nem tisztázott körülmények között.

Január közepén egy katonai antikvitás szakértőt felkértek arra, hogy becsülje fel a műtárgyak értékét egy bordeaux-i lakos örökségében, ő értesítette a rendőrséget arról, mire is bukkant.

A szakértő kétségeit a műtárgyak eredetéről megerősítették az után, hogy összevetették a reneszánsz darabokat a százezer ellopott műtárgyat magában foglaló Treima adatbázisban lévő műtárgyakkal - közölte Frédéric Malon rendőrfelügyelő, a szervezett bűnözés elleni részleg illetékese.

A bordeaux-i ügyészség által indított vizsgálat fogja kideríteni, hogyan is kerültek a család gyűjteményébe az ezüsttel, arannyal díszített, damaszkuszi technikával, valószínűleg egy milánói műhelyben 1560-80-ban készült műtárgyak.

"Biztos voltam abban, hogy egy napon előkerülnek, mivel ezek nagyon jellegzetes műtárgyak. Nem gondoltam azonban, hogy ilyen kedvező körülmények között, azaz Franciaországban, és hogy a két tárgy még mindig együtt van" - mondta Philippe Malgouyres, a Louvre örökségvédelmi főkurátora.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!