2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Kultúra

A „legkeményebb fejű” magyar huszár portréja a Hónap Kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban

Hónapról hónapra mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum a Hónap Kincsét, amely februárban Mecséry Dániel, a „legkeményebb fejű” magyar huszár portréja.

  • A „legkeményebb fejű” magyar huszár portréja a Hónap Kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban

 Az ünnepélyes bemutatón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a témával kapcsolatban elmondta, nagyon fontos, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is az intézmény folyamatosan gazdagítsa a műtárgyállományát. Mint mondta, nincs olyan hét, hogy valamilyen érdekes, izgalmas műtárgy, dokumentum vagy lelet ne kerülne a múzeum látómezejébe, amellyel érdemes lenne bővíteni az egyébként is világszínvonalú gyűjteményt. A főigazgató arra is kitért, hogy különösen fontosak azok a művek a nemzet múzeuma számára, amely a magyar hősiességgel és a bátorsággal függnek össze, mint a most bemutatott portré. L. Simon László arról is beszámolt, hogy a múzeum vásárlás útján jutott hozzá a festményhez, amely történeti és művészettörténeti szempontból is egy kiemelkedő „kincs”.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese szerint az esemény nemcsak a portré bemutatásáról szól, de a festményen keresztül egy kiváló magyar katonát és egy figyelemre méltó katonai életpályát is közelebb hoz a publikumhoz. Továbbá a bemutató abból a szempontból is kiemelendő, hogy ezen életpálya a mai magyar fiatalok számára is példát mutat. A magyar huszárság történetének egyik legendás hírű alakja nemcsak a bátorság és virtus történelmi képviselője, hanem egyben a legkomolyabb koponyájú magyarként ismert.

Mecséry hírnevét és eposzi jelzőjét azzal érdemelte ki, hogy a Napóleon csapatai ellen vívott 1805. évi günzburgi csatában több életveszélyes fejsebet is szerzett, ám csodával határos módon, súlyosabb fertőzések nélkül túlélte sérüléseit.

Sal Endre, a Mandiner főmunkatársa arról beszélt, hogy az általa képviselt médium, miért csatlakozott partnerként a Hónap Kincse kamaratárlathoz. Köszöntjében dicsérte a múzeum fejlesztéseit, új programjait, véleménye szerint a világ legrangosabb múzeumai közé emelkedik rövid időn belül azzal, hogy a nemzeti hagyományokra és értékekre támaszkodva modernizál, és pezsgő élet zajlik a múzeumban.

A megnyitó ünnepségen Serfőző Szabolcs, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténész-főmuzeológusa ismertette Mecséry Dániel portréját. Elmondta, hogy a képet egy aukció keretében sikerült megvásárolni, és a festmény megszerzése azért is ad külön okot az örömre, mert a múzeum Történeti Képcsarnokában eddig nem volt portré Mecséry Dánielről.

Az olajfestményt ifj. Johann Baptist Lampi festő készítette, a korabeli Bécs egyik legnevesebb mestere 1815 körül, mérete 112×91 cm.

Az alkotásról bővebben itt olvashatnak: https://bit.ly/3ZcrXGM

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb adaptáció készült a Monte Cristo grófjából

Újabb adaptáció készült a Monte Cristo grófjából

Újabb francia filmes adaptáció készült a Monte Cristo grófjából, Alexandre Dumas klasszikussá vált regényéből, amelyet szerda este mutattak be nagy sikerrel, versenyen kívül a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!