2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

A 22. Körös-völgyi Sokadalommal indul a Gyulai Várszínház évada pénteken

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada - hangzott el a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján kedden a gyulai vár tövében.

  • A 22. Körös-völgyi Sokadalommal indul a Gyulai Várszínház évada pénteken

    Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a népi kultúrát középpontba állító fesztivált a millenniumi kormánybiztosi hivatal kezdeményezésére hívták életre 23 éve az ország több pontján, ám ismeretei szerint mostanra csak a gyulai maradt fenn az eredeti formában.

    Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke szerint ennek az az oka, hogy a sokadalom letisztult értékeket közvetít, amelyekhez érzelmileg is kötődnek a látogatók, az összetartozás érzését nyújtja, és értékközpontú kikapcsolódási lehetőséget ad minden korosztálynak.

    A programokról szólva Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára kifejtette, hogy az Alföld kilenc népművészeti egyesületének több mint száz alkotója népi kismesterség-bemutatóval, régimódi játszóházzal, népi játékokkal és vásárral várja az érdeklődőket.

    Idén a fő téma a faművesség lesz, bemutatják a fafaragók által használt fafajtákat, és élőben faragnak egy kopjafát. A Fa-mese-játék sátorban élőszavas mesemondással várják a legkisebbeket.

    Egy sátorban berendezik az Ünnepi alkalmak népi textíliái című kiállítást, amelybe "belecsempészik" a Békés megyei szűcshímzést is, ez ugyanis tavaly ősszel bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe - fogalmazott.

    Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnöke a színpadi programokról szólva elmondta: 13 Békés megyei együttes és négy zenekar lép majd fel. Pénteken a XV. Országos Gyermektánc Fesztivál résztvevőié a főszerep; szombaton a XXV. Békés Megyei Táncosok Találkozóját rendezik meg; vasárnap a Kispipa Zenekar ad koncertet, és a Balassi Táncegyüttes senior csoportja lép fel.

    Kiemelte: a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva egy amatőrökből álló orosházi tánccsoport táncjáték formájában dolgozza fel a János vitézt, és megemlékeznek a táncházmozgalom alapításának 50. évfordulójáról is.

    A Körös-völgyi sokadalom hagyományosan a gyulai várszínházi évad nyitánya is. Mint Elek Tibor igazgató elmondta, a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva vasárnap mutatják be A helység kalapácsa című előadást Vidnyánszky Attila rendezésében, de Banner Zoltán Petőfi a hídon című előadói estje is az emlékév része lesz.

    A népi kultúrához több előadással is kapcsolódnak: népzenészek és néptáncosok is fellépnek több produkcióban, például Vecsei H. Miklós Ifjú barbárok című darabjában, vagy az Erdélyi héten a Boldog nyárfalevél és az Ördöngölő Messiás című előadásokban.

    Elek Tibor hozzátette, hogy a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel közösen ad koncertet Halmos 75 címmel, amellyel ugyancsak megemlékeznek a táncházmozgalom megalapításáról.

    A fesztivál részletes műsoráról a www.korosvolgyisokadalom.hu, a Várszínház bemutatóiról a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon találhatnak részleteket az érdeklődők.

Fotó: gyulaivarszinhaz.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!