2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

2022-re lesz kész a debreceni Latinovits Színház

  • 2022-re lesz kész a debreceni Latinovits Színház

Évekig állt félbemaradt állapotban Debrecen új színházépülete, a Latinovits Színház, de tavaly anyagi támogatáshoz jutott a projekt, a Románia–Magyarország határ menti együttműködési programnak köszönhetően. Ezen kívül a magyar állam is adott támogatást a Debrecen 2030 program részeként. Így az önkormányzatnak csak egy kisebb mértékű önerővel kell hozzájárulnia a befejezés mintegy 5,8 milliárd forintos összköltségéhez.

(A határon átnyúló együttműködési program a Latinovits Színház befejezésén kívül magában foglalja a következőket is: kulturális inkubátor létrehozása, amelynek célja a színházi kultúra megerősítése, képzési központ és értéktár létrehozása, összművészeti képzési lehetőségek kialakítása, valamint a közös kulturális értékek megőrzése és bemutatása, közös magyar és román kulturális programok megszervezése: például kulturális táborok, színházi előadások cseréje, színházi videoarchívum készítése, szakmai konferenciák és kiadványok szervezése és alkotása. Nagyváradon a Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat által működtetett kulturális központ felújítása. A projekt feladataiban magyar részről az infrastrukturális fejlesztés gazdája Debrecen önkormányzata, a kulturális feladatoké a Csokonai Színház.)

 
A debreceni Latinovits Színház épülete Fotó: Facebook
 

 

A munkálatokat a debreceni TÁRS-95 Acélszerkezet és Gépgyártó Építőipari Kereskedelmi Kft. végzi a közbeszerzési eljárás nyerteseként. Korábban megismerkedhettünk a belsőépítészeti kialakítás terveivel is, amelyet a Balogh Balázs Építésziroda készített és valósít meg. A látványos munka – amelynek folyamán százötven tonnányi berendezést emelnek be a színház belsejébe – januárban kezdődött, amikor egy nagy teherbírású toronydarut állítottak a színház Rákóczi utcai oldala mellé. Ez a színpadtechnikai és más berendezéseket „pakolja be” az épületbe, amelynek tetőszerkezetét is megnyitották e célból. A munka ütemterv szerint halad, ha minden jól megy, 2022 tavaszán már nyitóelőadást tarthatnak a színházban.

A debreceni Latinovits Színház nagyobbik egysége a háromszázötven nézőt befogadó kamraszínház lesz, míg a stúdiószínház előadásait százötven néző előtt játszhatják. Az épületben színházi szakemberek oktatását szolgáló helyiség, táncterem is épül, a tetején pedig tetőkert is lesz.

Maga a színház nemcsak a színjátszást szolgálja, hanem kulturális egységként is működik majd.

A színházban a színjátszótér mellett helyezik majd el a határtérség történelmi és kulturális örökségét is bemutató értéktárat, itt szervezik majd meg a Kárpát-medencei színjátszók posztgraduális képzését is. Impozáns, modern színházépület szerepel a tervekben: több mint ötezer négyzetméternyi terület szolgálja majd ki a színházi igényeket, emellett négyezer négyzetméretes lesz a képzőhely s annak kapcsolt részei.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!