2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Kultúra

1848-49-es honvéd ereklyékből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

"Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni" - honvéd ereklyék 1848-49-ből címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden, az aradi vértanúk emléknapján.

  • 1848-49-es honvéd ereklyékből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Az ünnepélyes megnyitó elején, az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából elmondták a 13 aradi vértanú nevét.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tárlatot megnyitva fontosnak nevezte az első felelős alkotmányos miniszterelnök, Batthyány Lajos nevének felelevenítését is, akinek a hazáért, a szabadságért, a magyar nép függetlenségéért kellett vértanú halált halnia. Emlékeztetett, hogy Battyhány Lajos katonaként kezdte pályafutását, majd politikus lett és kormányfő. A kormányfői megbízatásának visszaadásakor azt mondta: a továbbiakban nem a politika és a jog erejével, hanem a fegyver erejével kívánja hazáját szolgálni - idézte fel a miniszter, aki szerint ez a kiállítás "soha jobbkor" nem valósulhatott volna meg.

Benkő Tibor hangsúlyozta: egy kiállítás eszmei értékét az adja, hogy a tárgyak ne csak a múltra emlékeztessenek, azok mögött az embert is látni kell. Arra is gondolni kell, hogy elődeink, őseink felruháztak minket azzal a felelősséggel, hogy az új nemzedékek lássák a tárgy mögött a szenvedést, a kínokat, amelyekben a magyarságnak, a magyar embereknek része volt.

A több mint ezeréves magyar történelem mindig a magyar emberek elszántságáról, csatározásáról, harcáról szólt - idézte fel a miniszter A politikus köszönetet mondott Máday Norbertnek - akinek gyűjteményéből a tárlat nyílt -, hogy gondoskodik arról, az új nemzedékek továbbvigyék azokat az eszméket, amelyekkel "elkötelezett és elhivatott tagjai vagyunk ennek az országnak".

A kiállított tárgyak, fegyverek, tartozékok, festmények, mind arra utalnak Máday Norbert nemcsak tárgyakat gyűjt szenvedéllyel, hanem egy eszmeiséget képvisel - mondta Benkő Tibor. A miniszter úgy fogalmazott: "szüksége van az országnak ilyen emberekre".

Szükség van olyanokra, akik ápolják a múltat, hogy az emberek értsék meg kinek köszönheti Magyarország a jelenét és kire számíthat a jövő építésében - jelentette ki.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a most nyílt tárlatban korabeli festményeket, honvédportrékat, díszkardokat, valamint további olyan tárgyakat állítottak ki, amelyek tükrözik a szabadságharc korát.

A főigazgató kiemelte: a fegyverek gyűjtése a múlt egy nagyon fontos aspektusát reprezentálta és tette megérthetővé. A gyűjtők az egész társadalom számára végeztek, végeznek értékteremtő munkát, vannak, akik a megsemmisüléstől mentettek meg számos fegyvert. Máday Norbert olyan gyűjtő, aki hisz benne, hogy nemzeti történelmünk általa őrzött emlékei mindenki gazdagodását szolgálják - jegyezte meg Varga Benedek.

Máday Norbert elmondta: 30 éve kezdte el gyűjteni a szabadságharc emléket. Kitért arra is: ez a nap a magyar fegyvegyűjtőkről és a magyar fegyvergyűjtésről is szól, ami évtizedekig nem kapott kellő figyelmet.

A kiállítás megnyitóját követően bemutatták Máday Norbert Pengén csillanó arcok című könyvét is.

Az aradi vértanúkra emlékeztek a nemzeti gyásznapon

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!