2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Súlyosbodni fog az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség

A klímaváltozás miatt valószínűleg súlyosbodni fog a következő években az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség - állapították meg ausztrál kutatók a Nature című folyóiratban publikált tanulmányukban.

  • Súlyosbodni fog az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség

Az Indiai-óceán felszíni vizeinek hőmérséklete hatással van az ausztráliai esőzésekre, illetve hőmérsékleti viszonyokra, és a jelenleg megfigyelhető "aggasztó változások" nyomán "egyre melegebb és szárazabb környezeti feltételekre" kell felkészülni a kontinens délkeleti részén.

Ausztrália ezen régióját súlyos szárazság és rekordmeleg sújtotta tavaly, amiért nagyrészt az indiai-óceáni dipólusként (IOD) ismertté vált hőmérsékletingadozási jelenség volt a felelős, és az elmúlt hónapok bozóttüzei is ezt a térséget sújtották a legjobban.

Az indiai-óceáni dipólus az Indiai-óceán nyugati (afrikai oldal) és keleti (ausztráliai oldal) medencéjének tengerfelszíni hőmérsékletében bekövetkező szabálytalan ingadozás. Pozitív állapotban akkor van, amikor az Afrika szarva térségében az átlagosnál melegebb a tengervíz felszíne, miközben Ausztrália partjai mentén hűvösebb, ami ott kevesebb csapadékot és magas hőmérsékleteket eredményez.

A tanulmány készítői szerint tavaly kiderült, hogy az indiai-óceáni dipólusra a korábban véltnél jóval nagyobb hatással van a klímaváltozás és a jelenség valószínűleg erősödni fog a jövőben.

A szakemberek szerint a szélsőségesen pozitív IOD - ami kevesebb esőzést eredményez Ausztráliában - a történelem során ritkán fordult elő, ám a 20. században jóval gyakoribbá és intenzívebbé vált.

"A 2019-es pozitív IOD igazán nagy volt" - mondta Nerilie Abram, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, aki a tanulmány vezető kutatója volt.

A szakemberek szerint a megfigyeléseik azt sugallják, hogy Ausztráliának talán még a 2019-2020-as bozóttűzszezon kockázatát növelőknél is szélsőségesebb időjárási feltételekkel kell szembenéznie a jövőben.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!