2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:45

Színes

Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait

Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait.

  • Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait

 

A becslések szerint legalább 80 példány él a Kolumbiát átszelő Rio Magdalena folyó körüli területen. Az állatok elődeit a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar hozatta az országba személyes gyűjteménye részeként. Az 1980-as években, hatalma csúcsán Escobar 2225 hektáros magánállatkertjében, az Hacienda Napolesben egzotikus állatokat, köztük elefántokat és zsiráfokat is tartott.

1993-as halála után a még élő állatoknak általában új otthont kerestek, a vízilovakat azonban nagy számuk és a szállítás költsége miatt csak magukra hagyták.

A Hacienda Napoles körüli terület nagy tavaival, vízi útjaival, hatalmas legelőivel ideális a vízilovak számára, melyeknek ráadásul nincsen természetes ellenségük sem. A lakosságra azonban veszélyt jelenthetnek, mert bár itt még nem támadtak emberre, agresszívvá válhatnak, Afrikában pedig több embert ölnek meg évente, mint bármely más vadon élő faj.

Hatással vannak a helyi állat- és növényvilágra is. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálatuk során arra jutottak, hogy a vízilovak megváltoztatják a víz minőségét. Éjszaka táplálkoznak, a nappalt pedig a vízben hűsölve töltik, ott ürítenek, ezzel módosítják a tavak kémiai összetételét.

Ennek számos hátrányos következménye lehet, például a vörös dagály nevű algavirágzás baktériumának elszaporodása - mondta el Jonathan Shurin, az egyetem biológusa, a kutatás vezetője.

A helyi hatóságoknak ezért megoldást kell találniuk a vízilovak szaporodásának megállítására, mielőtt a problémák súlyosbodnak. A régióért felelős Cornare környezetvédelmi ügynökséget bízták meg a lakosságnak is megfelelő, ugyanakkor az állatokkal humánusan bánó megoldás megtalálásával.

Gina Serna, a Cornare szakértője és munkatársai az állatok sterilizálása mellett döntöttek. Tavaly egy nőstényen végeztek el sterilizációt a vadonban. Ez volt az első ilyen beavatkozás Kolumbiában.

A rendkívül összetett eljárás során az állatot még az altatás előtt el kell fogni. Altatás után a víziló vastag bőr-, zsír- és izomrétegének átvágása három órát vesz igénybe. Ezután sterilizálják, összevarrják, majd visszaengedik a vadonba, ahol folyamatosan figyelik a gyógyulását.

Az év további részében a Cornare több ilyen eljárást is el fog végezni, köztük kémiai sterilizációt is.

Azt azonban elismerik, hogy ez sem lesz elegendő a vízilópopuláció kordában tartásához, mely a becslések szerint az következő tíz évben megnégyszereződhet.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hogy kerül cápa a Balatonba?

Hogy kerül cápa a Balatonba?

Az elmúlt napokban hatalmas port kavart egy videó, amelyen állítólag egy cápa hátuszonya látható a Balaton vizében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!