A Sobri Kupa Halfőző Versenynek szigorú szabályai vannak. A dunai hal kategóriában minden nevező három kiló pontyot kap, a többi hozzávalóról maga gondoskodik, ezekből kell a legfinomabb halászlét elkészíteni. A tavalyi győztes természetesen idén is indult. „Úgy tanultam barátoktól, ismerősöktől. A szakmám nem ez, csak kedvtelésből csinálom, meg a barátoknak” – árulta el Bíró Antal, „Bunda úr”.
A versenyen évek óta a Hír TV csapata is indul. „Ha jól emlékszem, öt éve járunk ide Nagybaracskára a Sobri Kupára, korábban Baján is voltunk már. A tudás igazából a helyiektől van, itt próbáljuk öt éve összeszedni azt a halfőző tudást, amelynek, most már mondhatom, elég jól a birtokában vagyunk. Tavaly hatodikak lettünk” – mondta Kisléghy-Nagy Rudolf szerkesztőségvezető.
Nagybaracska testvértelepülései szintén a meghívottak között vannak. „Őszinteség, nem főzünk, mert Gyergyóra nem jellemző a hal. Gyergyóra a hideg, a tél a hó, a medve és efféle dolgok jellemzőek. A hal nem igazán a specialitásunk, ha a pisztrángot nem vesszük ide, de annak egy halászlében nem igazán van helye. Nagyon örülök, jó ennyi mosolygó embert együtt látni” – fogalmazott Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere.
A verseny névadója, Farkas Sobri József, Magyarország örökös halászléfőző bajnoka a településen született. „Megfogadtuk Farkas úrnak a tanácsát és szabályalapítását. Azt mondta: »Azt jegyezzétek meg, hogy különdíjat adhattok bárkinek, aki a barátotok, vagy akinek különdíjat akartok adni, a versenybe az nem szólhat bele. A verseny napján mindig az fog nyerni, aki az adott napon az adott zsűri szerint a legjobbat főzte.«” – nyilatkozta Király Sándor, Nagybaracska fideszes vezetője.
A kupára idén 59 csapat nevezett. A színvonalra jellemző, hogy ez már a huszonhatodik verseny volt, s háromszor egymás után még senkinek nem sikerült nyernie.