2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Színes

Rossz idő ide, rossz idő oda, a busók űzték a telet

A rossz idő ellenére idén is mintegy 30-40 ezer ember volt kíváncsi a mohácsi busójárásra. A télűző néphagyomány 2009 óta az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének része.

A havazás és a hideg sem gátolta meg a busókat, hogy felvonuljanak Mohács utcáin. A gyülekezőhelyen a bor és a pálinka mellett egy hatalmas máglya is melegítette őket. A hagyomány történelmi eredete szerint az ijesztő jelmezekkel űzték ki a busók a törököket a városból. Kutatók szerint ennek kevés a valóságalapja, sokkal inkább arról van szó, hogy a később betelepült sokácok hozták magukkal ezt a télűző népszokást. „A busók a busójárásra már egy hete készülnek. Állandó jövés-menés, sürgés-forgás van. Minden csoportnak más a jellegzetessége” – fogalmazott Husz Béla, a Mohácsi Busóklub csoportvezetője.


A busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO kulturális örökségének listáján. „A mai alkalommal is több mint ezren öltöztek be, ezekből több mint 900-an busók, körülbelül 35 busó csoport tagjai, akik mind igyekeznek elkülöníteni magukat, illetve büszke tagjai saját csoportjuknak” – fogalmazott Szekó József, Mohács polgármestere.

Vasárnap az egybegyűltek elégették a telet és a főtéren körtáncot jártak. A helyiek két nappal később ismét busóruhát öltenek és köszöntik a tavaszt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!