2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Színes

Pingvinek születtek a jászberényi állatkertben

A kolóniában másfél és két hónappal ezelőtt kelt ki tojásából a két fióka. Nevük egyelőre még nincs, felnőtt társaikhoz hasonlóan valamely jellembeli vonásuk után fogják elkeresztelni őket.

A tizennégy pingvin három évvel ezelőtt, még fiókaként került Németországból a Jászberényi Állat- és Növénykertbe. A kolónián belül többen is párra találtak. Általában négyéves korukban válnak ivaréretté, azonban négyen már most büszke szülők. Gangi és Sissy fiókája két hónapos.

– Igazából ennek a kis jövevénynek a születésére még ilyen hamar nem számítottunk, persze várható volt, láttuk azt, hogy fészkelnek, hogy teszik a dolgukat a madarak, de igazából még háromévesek, tehát hároméves korukban még nem számítottunk arra, hogy fióka is lesz – mondta Jezsoviczki Zoltán, a jászberényi állatkert főápolója.

Moszat és Pöttöm fiókája kilenc nappal később kelt ki a tojásból. A pingvinek monogám madarak, párválasztásuk egy életre szól, és kicsinyüket is közösen nevelik. „Március 2-án kelt ki a tojásból, két tojása volt a szülőknek, egy fióka lett belőle. Most az apuka van benn, egyébként felváltva kotlanak is, felváltva őrzik is a kicsit, nagyon karakánul” – árulta el Simon Katalin ápoló.

A kicsik színezete nem hasonlít a felnőtt madarakéra, kétéves korukra alakul ki a jellegzetes „frakkjuk”. Napjuk nagy részét a fészekben töltik, ritkán tipegnek ki a kifutóra, és bár kitűnő úszók lesznek, most még csak felnőtt társaikat lehet látni a vízben. A fiókák hallal táplálkoznak, látványetetésüket a többi állatéhoz hasonlóan bármely nap megnézhetik az idelátogató vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!