2019. március 23.,
szombat, Emőke napja

Négyezer óvodásnak és kisiskolásnak kínálnak különleges elfoglaltságot

Hír TV

2018. október 8., hétfő 22:53, frissítve: hétfő 23:24

Múzeumpedagógiai évnyitót tartott a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. Az eseményen bemutatták azt a pályázati forrásból finanszírozott tematikus programot, amely csaknem négyezer óvodásnak és kisiskolásnak kínál különleges elfoglaltságot. Szó esett továbbá arról is, hogy bár a zalai megyeszékhely közgyűjteménye zárva tart, a tárlatokat mobilizálják, és külső helyszíneken mutatják be.

Kalandozások a múltban címmel augusztusban indult útjára a Göcseji Múzeum új pedagógiai foglalkozássorozata. A következő másfél évben mintegy 150 eseményt tartanak, melyek célja, hogy testközelből mutassa meg a diákoknak Zala múltját.

„Művészettörténeti, történeti, helytörténeti, régészeti eseményeket, épületeket járunk végig, túrázunk, mesélünk, néprajzot éljük meg. Savanyú Jóska történetét, lakodalmi szokásokat elevenítünk fel és reméljük, hogy a gyerekek valóban kalandozásnak fogják ezt a 18 hónapot fel” – mondta Kissné Kovács Ágnes, a Göcseji Múzeum múzeumpedagógusa.

A zalaegerszegi közgyűjtemény átalakítás és bővítés miatt jelenleg nem látogatható. A szakemberek ezért úgy döntöttek, hogy mobilizálják a kiállításokat, és – igény szerint – házhoz viszik az iskolásoknak a történelmet.

„Hiába van egy kép, egy illusztráció a könyvben, az nem ugyan az, mint amikor ezeket a tényleg hordozott történeteket megmutatjuk nekik, és ott helyben megnézhetik a saját szemükkel. Tehát nem egy könyvet nyitnak ki, hanem a tárgyak maguk, a bennük lévő energia, elmondja ezeket” – mondta Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója.

A rendezvényen mások mellett az ország első szabadtéri gyűjteménye, a Göcseji Skanzen és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum is bemutatta pedagógiai terveit.