2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Múmiák érkeztek Szegedre

,

2013. augusztus 13., kedd 11:49

Rejtélyek, sorsok, múmiák címmel rendeznek kiállítást Szegeden a váci Fehérek templomának kriptájából feltárt múmiákból. Szegedre, miután speciálisan átalakították a Fekete-ház kiállítótermét, mintegy 11 múmia érkezett ma.

Először a koporsók érkeztek meg a szegedi Fekete-házhoz, majd a speciálisan becsomagolt múmiákat vitték be a kiállítóterembe.

A természetesen mumifikálódott emberi maradványokat a váci Fehérek templomának 1994-es felújításakor találták. A templom kriptájába 1731 és 1838 között temetkeztek. Azért maradtak ilyen állapotban, mert a faforgáccsal kibélelt koporsókat egymásra tették, így a magasabban lévők kevésbé nedvesedtek.

A 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak. A testekből az is kimutatható, hogy 150-250 évvel ezelőtt Vácon milyen betegségekben szenvedtek az emberek.

„265 egyénről van szó, ami nagyon nagy számú leletet jelent, és a természetes mumifikálódás következtében nemcsak a fogakat és a csontokat, hanem a lágy szöveteket is lehetett vizsgálni. Sokféle betegséget tudtunk rajtuk kimutatni, de talán a legfontosabb a tuberkulózis, tehát a TBC-s megbetegedés volt” – mondta Pap Ildikó, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának vezetője.

A múmiákat egy speciálisan kialakított kiállítóteremben helyezik el. „A múzeum készült erre a kiállításra, tudatosan olyan atmoszférát próbálunk teremteni, hogy legyen egyfajta misztikus légköre a tárlatnak, éppen ebből fakadóan befalaztuk a Fekete Házat, bedugóztuk az ablakokat, úgyhogy egységes kiállítótér fogadja majd a múmiákat meg a látogatókat is” – közölte a szegedi Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

A kiállítás december 15-ig látható a szegedi Fekete-házban.

Forrás: Hír TV