2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Megtalálták a „sátán kutyáját”

Sir Arthur Conan Doyle, a halhatatlan Sherlock Holmes-regények szerzőjének egyik leghíresebb művében, az 1902-ben kiadott „A sátán kutyája" (eredeti címén: The Hound of the Baskervilles) bűnügyi regényében egy hatalmas méretű túlvilági kutya áll az izgalmas történet középpontjában. A neves brit írót a sátán kutyájának megformálásában minden bizonnyal az a 16. században keletkezett kelet-angliai legenda is inspirálhatta, amely a „pokol kutyájának" rémtetteiről szólt. Egy 2014-es régészeti feltárás azonban olyan döbbenetes leletre bukkant, ami más megvilágításba helyezheti a sátán kutyájáról szóló 16. századi legenda hátterét is - írja az Origo.

  • Megtalálták a „sátán kutyáját”

„Halált és rémületet terjesztve kószált a vidéken – egy óriási, vad pokoli kutya lángoló szemekkel és vad karmokkal" – áll abban a 16. század második felében keletkezett kelet-angliai legendában, amely a sátán kutyájáról, vagyis korabeli elnevezése szerint Black Shuck-ról szól.

1577. augusztus 4-én heves vihar tombolt a Kelet-Suffolk grófsághoz tartozó Blythburg környékén. Amikor a villám lesújtott az ősi blythburghi Szentháromság katedrális tornyára, a környéken máig élő legenda szerint hatalmas csattanással kinyílt a templom ajtaja, amelyen át egy óriási, fekete színű „túlvilági" kutya rontott be a főhajóba.

A lángoló szemű „pokolbéli fenevad" ászáguldott a halálra rémült gyülekezeten,

megölt egy férfit és egy fiatal fiút, többeket pedig súlyosan megsebesített,

majd kirohant a mezőre, miközben hatalmas robajjal beomlott a templom mennyezete.

A katedrálist meglátogató turistáknak a helyiek mind a mai napig mutogatják azokat a templom főbejáratának ajtaján látható égésnyomokat, amelyeket a legenda szerint Black Shuck, a „pokolbéli kutya" hagyott maga után. Egy korabeli 16. századi vers ekként emlékezik meg a pokol kutyájának blythburghi rémtettéről:

A tűz közepén a templomban végigrepült a pokoli szörnyeteg, és továbbhaladva a quire-hoz, sok embert megölt."

Nem sokkal később a Blythburg-tól 12 mérföldre ( megközelítőleg 20 kilométerre) fekvő Bungay Szent Mária plébánia-templomába rontott be a szörnyeteg, ahol két hívőt mart halálra. A korabeli feljegyzés szerint egyikük, egy idős nő úgy összezsugorodott, mint egy „összegyűrt erszény".

A környékbelieket megrázó szörnyű eseménysort Abraham Fleming tiszteletes az 1577-ben kinyomtatott „A Straunge And Terrible Wunder" (Furcsa és szörnyű csoda) című röpiratában örökítette meg.

Hatalmas, 16. században elpusztult kutya maradványaira bukkantak 

Négy és fél évszázaddal azt követően, hogy az első krónikák megemlékeztek Black Shuck szörnyű tetteiről, a régészek egy hatalmas kutya csontvázát tárták fel a Kelet-Suffolk-i Leiston Apátság romjai között, alig néhány kilométerre attól a két templomtól, ahol a helyi hagyomány szerint 1577 augusztusában a „sátán kutyája" vérengzett.

A Dig Ventures archeológiai kutatócsoport a 2014-es ásatásokon bukkant rá a borjúméretű kutya csonvázára.

"Black Shuck történetének valahonnan erednie kellett, és ki tudja, talán attól a kutyától szármzik, amelyet itt temettek el" – nyilatkozta Brendon Wilkins régész, a kutatócsoport vezetője.

 A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: MEDIUM.COM/KATE P.

 

18

Figyelem! Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

  • Ha ön elmúlt 18 éves, az "Elmúltam 18 éves" gombra kattinthat, és a tartalom az ön számára elérhető lesz.
  • Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem vagyok még 18 éves" gombra, így ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!