2021. március 5.,
péntek, Adorján, Adrián napja

Medveprogramokkal várják a családokat országszerte

Hír TV

2019. február 2., szombat 13:06, frissítve: szombat 16:10

Nem látta meg a medve az árnyékát. A néphagyomány szerint tehát lassan beköszönt a tavasz. A hagyomány ugyanis azt mondja, ha ezen a napon a barlangjából előbújó medvét megijeszti az árnyéka, visszabújik és hosszú télre lehet számítani. A legtöbb állatkertben medveárnyék-észlelést tartanak a hétvégén.

Vígan ropogtatta az almát szombat délelőtt a fővárosi állatkert medvéje. Előbújt ugyanis a barlangjából, a borongós időnek köszönhetően pedig nem látta meg árnyékát. A néphagyomány szerint ez a tavasz közeledtét jelentheti.

„Változatos a programkínálat. Látványetetések a különböző medvéknél. Ideértve a nagyokat is, tehát barnamedve, jegesmedve és ide értve az ilyen medvékkel szegről-végről rokonságban lévő kisebbeket. Ormányos medve, mosómedve, sőt még a mézmedvének nevezett farksodró is szerepel a programban – ismertette Hanga Zoltán állatkerti szóvivő, hozzátéve: – Aztán rengeteg családi, játékos programunk van a Nagyszikla belsejében, a Varázshegyben. Hogyha esetleg csapadék van, akkor is az ott egy jól működő program. Macipofi arcfestéstől kezdve a zenés programok, bábelőadás és hát mindenféle érdekesség várható.”

Február 1. és 3. között 200 forintos jeggyel látogathatják az állatkertet azok a gyerekek, akik plüssmacit visznek magukkal, vagy beöltöznek medvének. A Fővárosi Állat- és Növénykertben már 10 éve minden évben megrendezik a Mackófesztivált, de az ország több állatkertjében, így például a Budakeszi Vadasparkban, Pécsett és Miskolcon is programokkal várják a közönséget a február másodikához köthető hagyomány apropójából.

„Azért figyeltek fel rá, hogy többet mozgolódik, mert nagyjából ilyen tájt születnek a bocsok. Tehát ilyenkor aktivizálódik a medve, és ehhez kötik ezt a bizonyos időjóslást – magyarázta Mirtse Áron ismeretterjesztő, gyűjteményi asszisztens. – Egyébként más országokban nem feltétlen a medvéhez, ahol nincs medve ott kötik ezt a mormotához.”

A medvék testhőmérséklete télen csupán 5 Celsius-fokot csökken, mivel hatalmas szervezetét nem tudná visszamelegíteni a normálisra. Így a medvék nem alszanak valódi téli álmot. Azoknak az állatoknak, amelyek valóban végigalusszák a telet, 2 és 5 fok közé csökken a testhőmérsékletük.