2022. 01. 25. Kedd Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Színes

Magyar gyógynövénnyel főzött belga búzasört a Pannonhalmi Főapátság

Nagyjából fél év kísérletezés és receptfejlesztés után, kamillavirággal értelmezett újra egy többszáz éves belga búzasör stílust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde.

Valamikor, több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették el a mai Belgium területén az első belga búzasört, vagy másnéven witbiert. A sokszor csak fehér sörnek is nevezett típus a történelem viharaiban egy időre teljesen eltűnt, napjainkban azonban sosem látott népszerűségnek örvend a különleges sörök kedvelőinek körében.

Belgium északi részén, Flandriában – ahogy akkoriban szerte Európában – több száz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt általános a komló használata a sörfőzésben, így a fehér búzasör sem a sörök keserűségéért felelő hozzávalóról szól, sokkal inkább a különleges sörélesztő és a sörhöz adott gyógynövények alkotta ízharmóniáról.

Habár a witbier igen népszerű volt egy időben, a láger sörök térhódításával az 1950-es években egy időre teljesen eltűnt a piacról. A stílus akkor menekült meg, amikor 1965-ben egy Brüsszeltől nem messze található településen újból főzni kezdték.

A jellegzetes witbierek szűretlenek, kissé opálos megjelenésűek, klasszikusan világos szalmasárgák, gyönyörű, fehér habkoronával. A készítésükkor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj adja jellegzetes ízvilágukat. Pannonhalmán a sör fűszerességét kamillával élénkítették tovább, így kóstolva valóban megfigyelhető, hogy a jellegzetes korianderes, narancsos aromák mellett a kamilla is meghatározó szerephez jut. Az apátságban egyébként is fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon majd beszerezni a sörfőzde, így a witbierhez szükséges kamillavirágot is – mondta Juhász Martin-Blaise sörfőzőmester, aki azt is elárulta, hogy a kamilla, a többi fűszerrel együtt a sörlé forralásának végén kerül hozzá az italhoz.

A sör, amelynek gazdag aromái a javasolt fogyasztási hőmérsékleten – 5-7°C-on – mutatják meg magukat leginkább, már elérhető azokban a webshopokon és boltokban, ahol a Pannonhalmi Főapátság sörcsaládjának többi tagja – a Blonde, a Dubbel, a Tripel és a Quadrupel – is megvásárolható.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!