2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Kevesebb orrszarvút öltek meg tavaly Dél-Afrikában

Hír TV

2020. február 3., hétfő 17:30

Tavaly 594 orrszarvút öltek meg tülkéért vadorzók a Dél-afrikai Köztársaságban, 23 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az elpusztított állatok száma már az ötödik egymást követő évben csökkent - jelentette be hétfőn az ország környezetvédelmi, erdészeti és halászati minisztériuma.

 

A vadorzás 2014-ben érte el csúcspontját, amikor 1215 orrszarvút öltek meg. Azóta évről évre csökken az elejtett rinocéroszok száma Dél-Afrikában, ahol a világ orrszarvúállományának 80 százaléka él.

Az eredményt Barbara Creecy környezetvédelmi miniszter különböző vadvédelmi intézkedések együttes hatásának tulajdonítja.

"A vadorzás elmúlt öt évben történt csökkenése azon férfiak és nők áldozatos munkájának köszönhető, akik nap mint nap kockára teszik életüket az orrszarvúak védelmében, gyakran közvetlen kapcsolatba kerülve könyörtelen orvvadászokkal" - hangsúlyozta a miniszter.

A múlt évben elveszített orrszarvúak többségét - 327-et - a híres Kruger Nemzeti Parkban vagy annak közvetlen környezetében ölték meg a vadorzók. Csak ebben a nemzeti parkban 178 feltételezett vadorzót fogtak el, országszerte pedig 332 embert tartóztattak le az illegális vadászattal vagy kereskedelemmel összefüggésben.

A feketepiacon 55 ezer eurót (18,5 millió forint) is megadnak az orrszarvútülök kilójáért. A Traffic nemzetközi természetvédelmi szervezet szerint kínai eredetű bűnszövetkezetek alakítják át gyönggyé, karpereccé vagy porrá, hogy elkerüljék a lefülelést a tülkök külföldre csempészésekor.

MTI