2024. 07. 19. Péntek Emília napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Célpont 17:50

Színes

Kancsendzönga-expedíció és Kiss Péter-emléktúra indul áprilisban

Győrffy Ákos hegymászó április 8-án indul útnak, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát. Az alaptáborig elkíséri őt a hegyen 10 éve eltűnt Kiss Péter hegymászó édesapja és testvére is.

  • Kancsendzönga-expedíció és Kiss Péter-emléktúra indul áprilisban

A Kalifa támogatásával megszervezett Kiss Péter-emléktúra 2023 célja, hogy Kiss Péter édesapja és testvére egy kisebb csapattal elzarándokoljon a Kancsendzönga alaptáborába ugyanazon az útvonalon, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók haladtak

- idézte fel Sarhan Omar, a támogató cég alapítója a programról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Id. Kiss Péter és Kiss Attila koszorút is visznek majd ahhoz az emléktáblához, amelyet 2018-ban Sarhan Omar és Varga Csaba hegymászó helyezett el az alaptáborban.

A cégvezető felidézte, hogy a vállalat 2017 óta támogatja a magashegyi hegymászást. Eddig tizenöt expedíciót szervezett, amelyekből öt sikeres csúcseléréssel és hazatéréssel zárult.

Sarhan Omar méltatta a Kancsendzönga expedíción tíz évvel ezelőtt eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter teljesítményét, valamint emlékeztetett rá, hogy Sterczer Hildával, Erőss Zsolt özvegyével és id. Kiss Péterrel együtt azóta is gondozzák a mászók emlékét. A Sterczer Hilda által vezetett Hópárduc Alapítvány a fejlesztő falmászás módszerén keresztül segítik a hozzájuk járó gyerekeket, id. Kiss Péter pedig tíz éve szervezi meg támogatóival közösen a Kiss Péter Emléktúra a Mátrában elnevezésű teljesítménytúrát.

A hegymászó édesapja kiemelte: régóta szeretett volna eljutni arra a helyre, ahol fia 2013-ban eltűnt, de csak mostanra érezte magában az erőt mind lelkileg, mind fizikailag, hogy elinduljon az útra.

Győrffy Ákos hegymászó felidézte hogy Kiss Pétert személyesen is jól ismerte, korábban az Alpokban több hónapon át másztak együtt.

A mostani expedícióról úgy fogalmazott: a Kancsendzönga a "legmászósabb" hegy a nyolcezresek közül, technikailag komoly kihívást jelent. Korábban ilyen magasra még nem jutott, de 7000 méterig jól bírja a szervezete a megterhelést, úgy érzi, hogy célirányos edzésekkel sikerült felkészülnie a 8586 méter magas csúcs megmászására.

Győrffy Ákos legutóbb tavaly augusztus 7-én első magyarként síelt le az Ibn Szína 7134 méteres csúcsáról. Az őszi szezonban megpróbálta megmászni a 8163 méteres Manaszlut is, de az időjárási körülmények miatt ez nem sikerült.

A csapat április 8-án indul majd Budapestről, a csúcstámadás április végén, a hazatérés május közepén várható.

Erőss Zsolt és az akkor 27 éves Kiss Péter 2013. május 20-án, több mint 24 órás menetelés után meghódította a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a Nepál és India határán álló 8586 méter magas Kancsendzöngát. A két hegymászó ereszkedés közben eltűnt, Kiss Péter valószínűleg lezuhant, az ő holttestét fotóról azonosították.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!