2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Színes

Ismét teljes pompájában rendezik meg az idei riói karnevált

A világjárvány okozta leállást követően ismét teljes pompájában veszi kezdetét pénteken a világhírű Rio de Janeiró-i karnevál.

  • Ismét teljes pompájában rendezik meg az idei riói karnevált

A hivatalosan február 22-ig tartó rendezvényekre mintegy 46 millió látogatót várnak. Rio de Janeiro mellett Salvador és Recife városokban is tartanak szabadtéri partikat, valamint újabban Sao Paolo is nagy attrakciónak számít.

A koronavírus-járvány miatt a brazíliai karneválok 2021-ben teljes egészében elmaradtak, tavaly pedig két hónapos halasztással tudták megtartani korlátozások mellett, nagyrészt csak a helyiek részvételével. Idén azonban újra előkerülnek a csillogó-villogó, olykor megbotránkoztató jelmezek, hajnalig szól a szamba, és harsányan mulatozó emberek tömege hömpölyög az utcákon. Csak Rióban több mint 600 utcai felvonulást engedélyeztek, a legnagyobb fieszták milliókat vonzanak. Az egyik legnépszerűbb rendezvényen Beatles-dalokat játszanak majd karneváli ritmusban.

A leginkább várt látványosság idén is a riói szambaiskolák szokásos felvonulása lesz. Jorge Perlingeiro, a riói szambaiskolák egyesületének elnöke elmondta: ami szép, az sok pénzbe került, ez a magyarázata annak, hogy rengeteget költenek a kosztümökre és a parádékon felvonultatott hatalmas színes ballonfigurákra. Hozzátette, hogy idén rekordokat fognak dönteni a riói Sambódromo karneválstadionban, ahol a karnevál ideje alatt minden nap 18 ezer felvonulót csodálhat meg mintegy 100 ezer látogató és szervező.

Bár Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök nem vesz részt egyik karneváli rendezvényen sem, a felesége, Rosangela da Silva jelezte, hogy jelen lesz a parádén. A hatalomból nemrég távozott Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt távol tartotta magát a világhírű rendezvénytől.

Az idei karnevál némileg az 1919-es parádé hangulatát idézheti meg annyiban, hogy akkor a mulatságot közvetlenül a több tízezer halálos áldozattal járó spanyolnátha-járvány lecsengése, valamint az első világháború vége után tartották meg, amikor az emberek ki voltak éhezve arra, hogy ünnepeljenek és kiadják magukból a válságok okozta feszültségeket - mondta el az AP hírügynökségnek David Butter, az 1919-es brazil karneválról szóló könyv szerzője.

A hagyományos parádésorozat egy sor szakembernek - ácsoknak, hegesztőknek, szobrászoknak, villanyszerelőknek, táncosoknak, koreográfusoknak - komoly bevételi forrást jelent. A riói idegenforgalmi ügynökség becslései szerint nagyjából egymillió dollár bevételre számítanak a bárokban, éttermekben és szállodákban. A brazil szállodaszövetség adatai szerint a riói hotelek 85 százalékos telítettségűek pillanatnyilag, de az utolsó pillanatban érkező foglalásoknak köszönhetően ez akár a teljes kihasználtságot is megközelítheti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!