2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Napi aktuális 19:00

Színes

Ingyen megtekinthető „az erős Magyarország hajója”

Az erős Magyarország hajójának nevezte a múzeummá alakított Lajta monitort a honvédelmi miniszter. A 143 éves hadihajó végigharcolta az I. világháborút, majd 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején legénysége csatlakozott az antikommunista puccskísérlethez. Az Amerikából származó hajótípusból mindössze kilenc maradt fenn a világon.

Korának legmodernebb folyami hadihajója volt a Lajta. 1872-ben állították hadrendbe az Osztrák–Magyar Monarchiában. Gőz hajtotta, mindenhol páncél borította, merülése mégis alig volt egy méter, az alacsony építésű hajótest nehéz célpontnak számított. A toronyban nyolc géppuska volt, amelyeket légvédelemre is használtak.

A Lajta az 1919-es kommün idején részt vett a monitorlázadásban, a Ludovika Akadémiáról indult antikommunista puccskísérlethez ugyanis a dunai flotta egy része is csatlakozott.


„A Lajta végigharcolta az I. világháborút, részt vett Belgrád első és második ostromában, az al-dunai harcokban, illetve a szávai harcokban, harcolt a cseh intervenciós erők ellen, s részt vett a monitorlázadásban is” – meséli Polgár Balázs régész-muzeológus.

A felújított Lajtát múzeummá alakították, ünnepélyes átadását a hajó első hősi halottja, Huj János halálának 100. évfordulójára időzítették.

„A megújult Lajta Monitor egy erős Magyarország hajója. Az erős Magyarországé, amely figyel a múltjára, hogy értse a jelent és birtokba vehesse a jövőt. Egy erős Magyarországé, amelyben együtt tudnak dolgozni a közös ügyért az Országgyűlés és a honvédség intézményei a civil szervezetekkel, minden, a közösségért tenni kész jóakaratú emberrel” – mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter az átadón.

A Lajta – az Országház Látogatóközpontjának részeként – november elejéig ingyen megtekinthető. A páncélozott hajótípus az Egyesült Államokból származik, az első monitort az amerikai polgárháborúban vetették be az északiak a déli szakadárok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Radar: Vezetéssegítő rendszerek

ABS, ESP, ASR... A mai modern járművek tele vannak vezetéssegítő rendszerekkel. De hogy pontosan mit jelentenek a rövidítések, annak Szabó János, a Start Stop mobilitási magazin riportere járt utána.

Radar: Igazit vagy műfenyőt?

A karácsony közeledtével vissza-visszatérő kérdés, hogy műfenyőt vagy élőfenyőt válasszunk-e. A Radarban erre kerestük a választ.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Adventi koszorúkészítés

Adventi koszorúkészítésre várták a családokat Zalaegerszegen. Az alapanyagok mellett szakszerű segítséget kaptak az érdeklődők a várakozás díszének megalkotásához.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!