2024. 11. 22. Péntek Cecília napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Színes

Egészségesebb táplálkozásra sarkallja az embereket a kényszerű otthonmaradás

Több gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor kevesebb készételt fogyasztanak az emberek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette - derült ki egy friss felmérés előzetes eredményeiből.

  • Egészségesebb táplálkozásra sarkallja az embereket a kényszerű otthonmaradás

A 11 ország - Ausztrália, Belgium, Chile, Uganda, Hollandia, Franciaország, Ausztria, Görögország, Kanada, Brazília és Írország - csaknem 11 ezer fogyasztójának megkérdezésével készült tanulmány szerint az otthonmaradásra kényszerült emberek továbbá előszeretettel próbálnak ki új recepteket, és kevesebb élelmiszert pazarolnak.

"A lezárások közepette az emberek egészségesebben táplálkoznak, saját maguk készítik az ételeiket és több gyümölcsöt, valamint zöldséget fogyasztanak" - mondta Charlotte De Backer, az Antwerpeni Egyetem FOOMS nevű kutatócsoportjának vezetője, a tanulmány egyik készítője.

A felmérés szerint az otthon főzés előtérbe kerülésével az összes vizsgált országban leáldozott a csillaguk a mikrohullámú sütőben elkészíthető készételeknek.

A vizsgált országok csaknem felében a fogyasztók kevesebb sós és édes rágcsálnivalót vásárolnak, noha az összeladási mutatók nem változtak.

De Backer szerint a sós, édes és zsíros termékek fogyasztása általában megugrik, amikor az emberek stresszt élnek meg, ám a mostani világjárvány idején sok országban házi készítésű finomságokkal csillapítják a nassolás iránti vágyat.

A hús-, hal- és alkoholfogyasztási szokások nem változtak a járvány idején.

Az online felmérést, amelyet április 17. és május 7. között lehetett önkéntesen kitölteni, nagyjából 25 országra fogják kiterjeszteni és a végső eredmények június végére várhatóak.

De Backer szerint az előzetes eredmények egyértelmű trendeket mutatnak, amelyek valószínűleg nem fognak változni a kibővített adatok miatt, mivel a járvány hatására az emberek elkezdtek nagyobb figyelmet fordítani az egészségesebb étkezésre.

A szakember szerint a megváltozott táplálkozási szokások egy része valószínűleg rögzülni fog, mivel a járványügyi korlátozások sok országban meghaladják az egy-egy új szokás beépüléséhez szükséges hathetes időintervallumot.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!