A böllérversenyen 20 csapat indult, a megperzselt, letisztított állatokat bontószéken darabolták fel.
„Változott a disznónak a perzselése, régen szalmával, utána fával, most már gázzal – magyarázza Németh Imre böllér. – Ahogy változik a világ, technikai elemek jönnek-mennek, de igazából arra kell törekedni, hogy az ízekre időt fordítsunk” – tette hozzá.
A vendégek mindenből kaptak kóstolót. A rendezvénnyel a helyi termékeket is népszerűsítették. A vidékfejlesztési államtitkár szerint Nyugat-Európában a helyi értékesítés már bevált.
„Nyugat-Európában már ez a helyi értékesítés – vagy ahogy ők mondják: a rövid élelmiszerláncok – a gyakorlat – fogalmazott V. Németh Zsolt. – Ez nem csak egy szűk piaci rés, hanem egyre jobban kialakuló ágazat is, ahol a hatósági szabályozások mellett a termelő és a fogyasztó viszonyában egyre inkább megjelenik a bizalom, a semmi mással nem pótolható bizalom. Én hiszek abban, hogy a helyi termékek térnyerése egyben a vidék kibontakozási lehetősége is” – mondta a vidékfejlesztési államtitkár.
A húskészítmények mellett kézműves termékeket, sajtokat, borokat, pálinkákat is lehetett kóstolni.