2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Színes

A tengerbe dobják az Ausztráliában partra vetődött és elpusztult cetek tetemeit

A nyílt tengerbe dobják az ausztráliai Tasmaniában partra vetődött és elpusztult mintegy kétszáz gömbölyűfejű delfin tetemét, mert oszlásuk a szárazföldön túl sokáig tartana - tájékoztatott az ABC ausztrál hírcsatorna a helyi hatóságokra hivatkozva pénteken.

  • A tengerbe dobják az Ausztráliában partra vetődött és elpusztult cetek tetemeit

Ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy a tetemeket a hullámok később partra mossák, egészen a kontinentális talapzat széléig kell szállítani őket. Ez a parttól mintegy negyven kilométerre van. Az elpusztult állatokat hajókhoz erősített kötelekkel vontatják el.

Napra pontosan két évvel korábban, 2020. szeptember 21-én 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra szintén a Macquarie-öbölben. Az állatok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

A hatóságok akkoriban nem szállították el a tetemeket a partról. Azonban a bomlási folyamat a vártnál sokkal tovább tartott, így sokáig elviselhetetlen volt a bűz a környéken - mondta el Brendon Clark helyi illetékes.

Szerdán mintegy 230 gömbölyűfejű delfin feneklett meg a Macquarie-öböl partjainál. Aznap az állatok fele még életben volt, de másnap reggel már csak harminckettőt sikerült megmenteni az esetenként 2,5 tonnás cetek közül.

A megmentett delfinek közül kettő elpusztult, miután nyolc társukkal együtt visszatértek a sekély vízbe. Ez a mentést nehezítő viselkedés tipikusnak mondható a gömbölyűfejű delfineknél, amelyek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért.

Borítókép: GettyImages

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!