2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

A kormányfő külön keretéből segítik a bazilika felújítását

2014. augusztus 16., szombat 15:28, frissítve: szombat 15:41

380 millió forint azonnali támogatást nyújt a kormány a székesfehérvári Szent István-bazilika tetőszerkezetének felújítására. A 300 éves templom külsejét többször is restaurálták, azonban a legutolsó felújítás is több évtizede volt. A munkálatok sürgősek, ha nem stabilizálják a tetőt, akár a templom mennyezete is beszakadhat.

A székesfehérvári Szent István-bazilika homlokzatának egy része másfél hónapja omlott le, az épület környékét lezárták. A statikai vizsgálatok szerint a tetőszerkezet roppant meg, majd nyílt szét. „Ez azzal a veszéllyel jár, hogy ha tovább nyílik a tető, akkor a mennyezet is beszakad, és ez jóvátehetetlen károkat okoz a templomban” – mondta Spányi Antal székesfehérvári püspök.

A templom egyelőre biztonságos, de a helyreállítással sietni kell. Az egyházmegyének nincs pénze a felújításra. „Éppen ezért most szerdán arról döntött a kormány, hogy a miniszterelnök úr külön keretéből 380 millió forinttal fogja támogatni ennek a munkálatát, hogy minél gyorsabban mind a katolikus egyház, mind pedig a város is elvégezhesse” – közölte Soltész Miklós egyházügyi államtitkár.

A teljes költség nem ismert, az egyház várja az adományokat. „Augusztus 29-én beterjesztem a közgyűlés elé azt a támogatási javaslatot, hogy a város önkormányzata 100 millió forinttal járuljon hozzá a bazilika felújításához, mind a homlokzat, mind pedig a tetőszerkezet vonatkozásában” – nyilatkozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

A bazilika fejlesztésére a székesfehérvári önkormányzat uniós pénzre is pályázna.

Forrás: Hír TV