2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Színes

A kormányfő külön keretéből segítik a bazilika felújítását

380 millió forint azonnali támogatást nyújt a kormány a székesfehérvári Szent István-bazilika tetőszerkezetének felújítására. A 300 éves templom külsejét többször is restaurálták, azonban a legutolsó felújítás is több évtizede volt. A munkálatok sürgősek, ha nem stabilizálják a tetőt, akár a templom mennyezete is beszakadhat.

A székesfehérvári Szent István-bazilika homlokzatának egy része másfél hónapja omlott le, az épület környékét lezárták. A statikai vizsgálatok szerint a tetőszerkezet roppant meg, majd nyílt szét. „Ez azzal a veszéllyel jár, hogy ha tovább nyílik a tető, akkor a mennyezet is beszakad, és ez jóvátehetetlen károkat okoz a templomban” – mondta Spányi Antal székesfehérvári püspök.

A templom egyelőre biztonságos, de a helyreállítással sietni kell. Az egyházmegyének nincs pénze a felújításra. „Éppen ezért most szerdán arról döntött a kormány, hogy a miniszterelnök úr külön keretéből 380 millió forinttal fogja támogatni ennek a munkálatát, hogy minél gyorsabban mind a katolikus egyház, mind pedig a város is elvégezhesse” – közölte Soltész Miklós egyházügyi államtitkár.

A teljes költség nem ismert, az egyház várja az adományokat. „Augusztus 29-én beterjesztem a közgyűlés elé azt a támogatási javaslatot, hogy a város önkormányzata 100 millió forinttal járuljon hozzá a bazilika felújításához, mind a homlokzat, mind pedig a tetőszerkezet vonatkozásában” – nyilatkozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

A bazilika fejlesztésére a székesfehérvári önkormányzat uniós pénzre is pályázna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!