2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Végső búcsút vettek Grosics Gyulától

2014. június 30., hétfő 19:20, frissítve: hétfő 19:26

Végső nyugalomra helyezték Grosics Gyulát a Szent István-bazilikában. Az Aranycsapat legendás kapusát szűk családi körben temették el az altemplomban. A barátok és a szurkolók a temetés előtt róhatták le kegyeletüket. A nemzet sportolója június 13-án halt meg.

Több százan vettek végső búcsút a Szent István-bazilikában Grosics Gyulától, Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta kegyeletét a ravatalnál. „Küzdelmes, tartalmas életének talán legnagyobb jutalma az emberek szeretete, elismerése volt, amely végigkísérte őt egész életén át” – mondta Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében Borkai Zsolt elnök búcsúzott az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes játékostól.

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egyetlen élő tagja azt mondta, hogy Grosics Gyula egész életét a futballnak szentelte. „Fájó szívvel búcsúzunk, régi játszótársaid, tisztelőid. Kívánjuk, hogy ott fenn, az égben találkozzál régi játékostársainkkal. A földön mostantól egy csillaggal kevesebb, az égen egy csillaggal több ragyog majd. Ha felnézünk majd az égre, megtaláljuk majd a legújabb fényes csillagot: nekünk az te vagy” – fogalmazott a volt csapattárs.

A sportért is felelős emberierőforrás-miniszter szerint Grosics Gyula nemcsak a pályán, hanem az életben is bajnokhoz méltó módon viselkedett. „Grosics Gyulán meglátszott, hogy azzá lett, amire küldetése, elhívása volt. És közben azt sem veszítette el, amelyből majdnem papi hivatás lett, a hitét. Ellenkezőleg: hitét, hitelességét magával vitte a futballba, a sportba, az egész életbe. Grosics Gyula bajnok volt, győztes, és ennek megfelelően élt. Akarta, hogy tudják, milyen egy igazi bajnok. Egy igazi bajnok értünk van – a szurkolókért, a közönségért, a közösségért, értünk bajnok. Azt testesíti meg, amire mi, magyarok annyira ki vagyunk éhezve: a győzelmet” – mondta Balog Zoltán.


A Fekete Párducként is ismert hálóőrt a Szent István-bazilika altempolmában, Puskás Ferenc közelében, szűk családi körben helyezték végső nyugalomra. Az Aranycsapat kapusa június 13-án hunyt el, nyolcvannyolc évesen.

Forrás: Hír TV