2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Sport

Romániában felzúdulást váltott ki a Nagy-Magyarország-zászló ügye

A román külügyminisztérium és Dan Carbunaru román kormányszóvivő azzal hárította el a román újságíróknak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) történelmi Magyarországot ábrázoló molinókról szóló döntésével kapcsolatos érdeklődését, hogy - "UEFA-engedély" híján - nincs miért állást foglalniuk, a "politikát nem kell összekeverni a sporttal".

  • Romániában felzúdulást váltott ki a Nagy-Magyarország-zászló ügye

A politikának nincs keresnivalója a sportban, a labdarúgás pedig nem politika - hangoztatták szerdán román politikusok, az ellen tiltakozva, hogy az MLSZ bejelentette: bizonyos feltételek mellett engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a válogatott meccseire.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök a téma kapcsán úgy fogalmazott: "a labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken". Hozzátette, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.

Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter a közösségi oldalán azt írta: "Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magába foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken". Úgy értékelte: a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot, márpedig a "politikának, kiváltképp, ha megosztja a nemzeteket, nincs helye a sportban".

Hasonló álláspontra helyezkedett a román Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Ionut Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés "veszélyes precedenst teremthet", szembe menne a sportot irányító valamennyi elvvel. Úgy vélekedett: az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, "nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát".

Az üggyel kapcsolatban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közleményt adott ki, miszerint megkeresésükre az európai szövetség (UEFA) cáfolta, hogy "engedélyezte volna" a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek használatát a magyar válogatott meccsein, ezen jelképek használatát továbbra is fegyelmi vétségnek tekinti és büntetni fogja.

A Romániában felzúdulást kiváltó közleményében az MLSZ azt írta, hogy "állásfoglalást" kért a történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az UEFÁ-tól és európai szövetség diszkriminációellenes csoportjától (FARE).

"A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik" - olvasható a közleményben.

Az egyeztetések eredményeképpen az MLSZ úgy döntött, hogy "a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló" drapéria stadionba történő bevitelét engedélyezni fogja, ha ezeken semmilyen más szimbólum vagy felirat nem szerepel a történelmi Magyarország térképén kívül és csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.

"Ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak" - szögezte le az MLSZ.

Be lehet vinni a történelmi Magyarországot ábrázoló molinókat a válogatott meccseire

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

A Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez juthatott vissza az a másfélmilliárd forint, amit a hídrenoválásra szánt pénzekből utaltak el a számlagyáras Vig Mór cégének – ezt lehet kikövetkeztetni azokból az információkból, amelyeket egy, a beruházásra és az azt körüllengő korrupciógyanús folyamatokra rálátó bennfentes osztott meg Budai Gyulával.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!