2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Sport

Elsőként a horvát válogatott jutott elődöntőbe a katari labdarúgó-világbajnokságon

Ezúttal elmaradt a brazil gála, Horvátország alaposan megizzasztotta a Selecaót, amely a hosszabbításban Neymar góljával nagy nehezen megszerezte a vezetést, de a horvátok az első kaput eltaláló lövésükkel kiegyenlítettek, aztán tizenegyespárbajban győztek, és ott vannak a katari foci vb elődöntőjében. Neymar beállította Pelé gólcsúcsát, de a hős Dominik Livakovic, a horvátok kapusa lett.

  • Elsőként a horvát válogatott jutott elődöntőbe a katari labdarúgó-világbajnokságon

Miközben az egész világ brazil varázslatról, a Joga Bonito feléledéséről beszélt a dél-amerikai válogatott 4-1-es győzelme után a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben, Hollandia szövetségi kapitánya, Louis van Gaal kijelentette, hogy őt bizony nem nyűgözték le a brazilok, az ázsiaiak kitámadtak, úgy meg könnyű dolguk volt.

Igaza lehetett Van Gaalnak – jegyeztük meg a horvátok elleni negyeddöntő első félidejének a végén, a brazil sztárok ugyanis egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a szervezett európai védelemmel. Pedig Tite kapitány nem változtatott a Dél-Korea ellen hengerlő támadógépezeten: ugyanúgy Richarlison, Neymar, Vinícius Júnior, Raphinha és Paqueta felelt a helyzetek kialakításáért. De ezúttal sokáig nem ment nekik.

Horvátország az első félidőben a labdát is megbecsülte, amely ugyan 46-54 százalékos arányban a braziloknál volt többet, de nyomasztó fölényt nem tudott kialakítani a Selecao, amely igazi veszélyt nem jelentett Livakovic kapujára.

Szünet után magasabb sebességi fokozatra kapcsolt Brazília, amely rögtön nagy helyzettel kezdett. Richarlison beadása után előbb Vinícius Júnior lőtt a már fekvő kapusba, majd Neymar is tüzelt, a labda pedig pedig Juranovic kezéhez ért. A VAR vizsgálta az esetet, és végül salamoni döntés született, ugyanis már előtte les volt.

Livakovic kapuson nem tudtak kifogni a brazil sztárok, Neymar lövésénél is nagyot védett az 55. percben, majd a 77.-ben is. Tite közben próbált frissíteni támadásban, Raphinhát Anthony, Viníciust Rodrygo váltotta, de gól nem született. A horvátok a második félidőben támadásban lényegében semmit sem mutattak, viszont hatásosan gyilkolták a brazilok játékát.

A hosszabbításban egy nagy horvát helyzetnél látszott, hogy a tűzzel játszottak a brazilok: Petkovic csapott be szépen két brazilt is, majd a passzából Brozovic fölé lőtt. Foghatták a fejüket a horvátok, pár perccel később még inkább: Neymar megrázta magát, Paquetával háromszögelve betört a tizenhatoson belülre és kilőtte a rövid felsőt – 0-1.

Neymar a 77. találatát ünnepelte a válogatottban, amivel beérte a brazil rangsorban a csúcstartó, beteg Pelét. Ez sem volt elég ahhoz, hogy Brazília elkerülje a tizenegyeseket, ugyanis a horvátokban volt még erő ahhoz, hogy a 117. percben kiegyenlítsenek. Egy kontra végén Orsic passzából Petkovic egy Marquinhoson megpattanó lövéssel egalizált, ez volt az első kaput találó horvát lövés meccsen – 1-1. 

A tizenegyespárbajban pedig már bármi megtörténhetett. Rodrygo lövését védte Livakovic az első körben, később Marquinhos pedig a kapufát találta el. A Horvátország nem hibázott, tizenegyesekkel 4-2-re győzött és ellenfélre vár immáron az elődöntőben, ahol a Hollandia–Argentína meccs győztesével találkozik majd.

Labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő: Horvátország–Brazília 1-1 (0-0, 0-1, 1-1), tizenegyesekkel: 4-2, gólszerzők: Neymar (105+1.), illetve Petkovic (117.)

Az eredeti cikket ITT olvashatják.

Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!