2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Sport

Ausztrália újra kitoloncolta Novak Djokovicot

  • Ausztrália újra kitoloncolta Novak Djokovicot

Pénteken magyar idő szerint kora reggel az ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a szerb Novak Djokovic vízumát és ezzel a sportolót újra kitoloncolták az országból - jelentette a BBC.

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke tehát meghozta a döntését.

 Az ausztrál kormány második alkalommal vonta vissza Djokovic vízumát, aki úgy tartózkodik az országban, hogy egyetlen oltással sem rendelkezik a koronavírus ellen. 

 Éltem azzal a jogommal amely miniszterként megillet. Novak Djokovic vízumát töröltem, mégpedig azon az alapon, hogy ez a döntés közérdek volt Ausztráliában"- ez áll a bevándorlásügyi miniszter közleményében, aki így folytatta:

A döntés meghozatalakor alaposan tanulmányoztam a Belügyminisztériumtól, az Ausztrál Határőrségtől és Djokovic úrtól kapott információkat.

A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a COVID-19 világjárvány kapcsán."

 A törvény lehetővé teszi a miniszter számára, hogy mindenkit kitoloncoljon, akiről úgy véli, hogy potenciálisan veszélyeztetheti az ausztrál emberek egészségét, biztonságát vagy az ország rendjét.A kitoloncolás azután történt, hogy Djokovic hazudott a bevándorlási hatóságnak. Hazug nyilatkozatot tett az utazási űrlapján – amelyben azt állította, hogy az érkezését megelőző 14 napban nem utazott el máshova, miközben valójában Spanyolországban járt.

A lépés azt is jelenti, hogy Djokovicsot valószínűleg három évre eltiltják új ausztrál vízum megszerzésétől.

A szerb játékos azonban a hírek szerint nem adja fel, s kész bíróságon újra megtámadni a miniszter döntését. Az idő azonban sürget, mert az év első Grand Slam versenye hétfőn elkezdődik. A verseny sorsolását már egy nappal korábban megejtették, s Djokovic neve ott van a főtáblán az első kiemelt helyen.

Amennyiben egy újabb bírósági döntés a szerb világelsőnek ad igazat, akkor az országban maradhat, de kérdés, hogy a hétvégén lesz-e olyan bíró és bíróság, amely ezt a döntést meghozza. Jelen állás szerint Djokovicnak a lehető legrövidebb időn belül el kell hagynia az országot.

Ausztrália először 2022. január 6-án vonta vissza az oltásellenes nézeteiről ismert Djokovic vízumát. Azon a napon, amikor a szerb sportoló megérkezett az ötödik kontinensre. Az ügy hatalmas botrányt kavart. Djokovicot azonnal egy karanténhotelbe vitték, ahol 5 napot töltött. Közben a sportoló ügyvédei keresetet nyújtottak be a bíróságon, s a későbbi tárgyalás során a bíró a szerb játékos számára kedvező döntést hozott. Így szabadulhatott ki Djokovic a karanténotelből, így kezdhette meg az edzéseket és így kerülhetett fel a neve az év első Grand Slam versenyének főtáblájára.

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!