2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Európa-párti nyert az oroszbaráttal szemben, érvénytelenítették az eredményt

Hír TV

2018. június 25., hétfő 12:58, frissítve: hétfő 13:02

Tízezrek tiltakoztak a moldáv fővárosban az ellen, hogy egy bíróság érvénytelenítette a polgármester-választás eredményét. A szavazást az Európa-párti jelölt nyerte, de oroszbarát ellenfele beperelte.

A moldáv fővárosban tízezrek tiltakoztak az ellen, hogy egy bíróság megsemmisítette a június eleji főpolgármester választás eredményét, amelyen az Európa-párti jelölt győzött.

„A választás eredményének érvénytelenítése alkotmányellenes, ez a moldáv demokrácia végét jelenti” – mondta egy tüntető.

„Követeljük, hogy ezek a banditák, ez a maffia elfogadja, hogy Nastase győzött, és azt akarjuk, hogy ő legyen a polgármester. Az igazságnak győznie kell” – mondta egy másik demonstráló.

Andrei Nastasét ellenfele, egy oroszbarát politikus perelte be, amiért szerinte zavart keltett a választás napján, és külföldről kapott támogatást. A bíróság döntését az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte.

„Még semmi nem váltott ki ilyen egységes reakciót a civilizált világtól, beleértve a nyugati nagykövetségeket, az amerikai külügyminisztériumot, a román nagykövetséget és az uniós képviseletet. Ugyanakkor a legfontosabb az a moldáv lakosság válasza” – mondta Nastase.

A moldáv belpolitika Európa-párti és oroszbarát politikai erőkre oszlik. Az elnök Moszkvához áll közelebb a kormánypárt a nyugathoz. A választók többsége a felmérések szerint az Európai Unióban képzeli el az ország jövőjét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!