2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Külföld

Washington többé nem támogatja a palesztinokat segítő ENSZ-programot

Befejezi az ENSZ palesztinokat segélyező programjának támogatását az Egyesült Államok. A projekt keretében alapvető egészségügyi, oktatási és szociális ellátáshoz jutottak eddig a menekülttáborokban élő palesztinok, 360 millió dollár értékben. A Palesztin Hatóság elítélte Washington döntését.

Tovább mélyülő szegénységet, feszültséget és bizonytalanságot hozhat a Közel-Keletre az Egyesült Államok döntése, amivel Washington minden, az ENSZ palesztinokat segítő programjának juttatott segélyét beszünteti. A 68 éve működő ENSZ-szervezet csaknem 5 millió palesztin mindennapjait finanszírozza.

„Az iskolás gyerekek hogyan vesznek majd füzetet, tollat, táskát, iskolai ruhát? A szüleik még a ceruzákat sem tudják kifizetni. Van, hogy még egy sékelnyi pénz sincs egy napra, és mi már azért is hálát adunk az Istennek, hogy élünk, de most, hogy elvágják a segélyeket, mi lesz majd velünk?” – tette fel a kérdést az al-Shati menekülttábor egyik lakója.

Washington szerint a program jelenlegi állapotában fenntarthatatlan, ezért állítják le az évi csaknem 360 millió dollár folyósítását. Az ENSZ szerint azonban ezek csak üres vádak.

„Ez a döntés nagyon visszás, mert nem szabad ilyen hibákat elkövetni a legkiszolgáltatottabb és legsérülékenyebb emberekkel szemben. 526 ezer gyermek, aki mindennap a mi programunkon keresztül kap oktatást, 1,7 millió, akiket élelmiszerrel látunk el, ebből 1 millióan Gázában laknak, 3 és félmillióan tőlünk kapnak alapvető egészségügyi ellátást, ők azok, akik ettől a döntéstől a leginkább szenvednek” – sorolta Chris Gunness, a program szóvivője.

A Palesztin Hatóság szerint az amerikai döntés tovább késlelteti a közel-keleti békefolyamatot.

„Az Egyesült Államoknak talán van joga ahhoz, hogy ne adja nekünk az adófizetői pénzét, de ki jogosította fel az Egyesült Államokat arra, hogy elvegyék a földünket, a jövőnket, a reményeinket, a fővárosunkat, az al-Aksza-mecsetet és a Szent Sír-templomot? Egyáltalán nem volt erre joguk” – mondta az egyik legismertebb palesztin diplomata, Saeb Erekat.

Az izraeli miniszterelnök ezzel szemben azt mondja: csak át kell irányítani a segélyeket, és a konfliktusmentességhez kötni azok folyósítását. „Azt javasolnám, hogy minden segélyt, ami az ENSZ-hez befut, továbbítsanak más szervezetekhez, amik a menekültekkel foglalkoznak, és hogy legyenek feltételek” – közölte Benjamin Netanjahu.

Az ENSZ továbbra is folytatni akarja a segélyprogramot, több más ország – mint például Németország – már bejelentette, hogy növelik az eddigi befizetéseik mértékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!