2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Washington többé nem támogatja a palesztinokat segítő ENSZ-programot

Befejezi az ENSZ palesztinokat segélyező programjának támogatását az Egyesült Államok. A projekt keretében alapvető egészségügyi, oktatási és szociális ellátáshoz jutottak eddig a menekülttáborokban élő palesztinok, 360 millió dollár értékben. A Palesztin Hatóság elítélte Washington döntését.

  • Washington többé nem támogatja a palesztinokat segítő ENSZ-programot

Tovább mélyülő szegénységet, feszültséget és bizonytalanságot hozhat a Közel-Keletre az Egyesült Államok döntése, amivel Washington minden, az ENSZ palesztinokat segítő programjának juttatott segélyét beszünteti. A 68 éve működő ENSZ-szervezet csaknem 5 millió palesztin mindennapjait finanszírozza.

„Az iskolás gyerekek hogyan vesznek majd füzetet, tollat, táskát, iskolai ruhát? A szüleik még a ceruzákat sem tudják kifizetni. Van, hogy még egy sékelnyi pénz sincs egy napra, és mi már azért is hálát adunk az Istennek, hogy élünk, de most, hogy elvágják a segélyeket, mi lesz majd velünk?” – tette fel a kérdést az al-Shati menekülttábor egyik lakója.

Washington szerint a program jelenlegi állapotában fenntarthatatlan, ezért állítják le az évi csaknem 360 millió dollár folyósítását. Az ENSZ szerint azonban ezek csak üres vádak.

„Ez a döntés nagyon visszás, mert nem szabad ilyen hibákat elkövetni a legkiszolgáltatottabb és legsérülékenyebb emberekkel szemben. 526 ezer gyermek, aki mindennap a mi programunkon keresztül kap oktatást, 1,7 millió, akiket élelmiszerrel látunk el, ebből 1 millióan Gázában laknak, 3 és félmillióan tőlünk kapnak alapvető egészségügyi ellátást, ők azok, akik ettől a döntéstől a leginkább szenvednek” – sorolta Chris Gunness, a program szóvivője.

A Palesztin Hatóság szerint az amerikai döntés tovább késlelteti a közel-keleti békefolyamatot.

„Az Egyesült Államoknak talán van joga ahhoz, hogy ne adja nekünk az adófizetői pénzét, de ki jogosította fel az Egyesült Államokat arra, hogy elvegyék a földünket, a jövőnket, a reményeinket, a fővárosunkat, az al-Aksza-mecsetet és a Szent Sír-templomot? Egyáltalán nem volt erre joguk” – mondta az egyik legismertebb palesztin diplomata, Saeb Erekat.

Az izraeli miniszterelnök ezzel szemben azt mondja: csak át kell irányítani a segélyeket, és a konfliktusmentességhez kötni azok folyósítását. „Azt javasolnám, hogy minden segélyt, ami az ENSZ-hez befut, továbbítsanak más szervezetekhez, amik a menekültekkel foglalkoznak, és hogy legyenek feltételek” – közölte Benjamin Netanjahu.

Az ENSZ továbbra is folytatni akarja a segélyprogramot, több más ország – mint például Németország – már bejelentette, hogy növelik az eddigi befizetéseik mértékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!