2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Washington nem akar háborúzni Iránnal

Washington nem akar háborút Iránnal - jelentette ki újságíróknak kedden Patrick Shanahan, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere, miután Mike Pompeo külügyminiszterrel és Joseph Dunforddal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével együtt tájékoztatta a kongresszus vezető politikusait az Irán körül kialakult feszültségről. Shanahan hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok háború felé sodródna. Az amerikai kormányzat elmúlt napokban hozott döntései szerinte eredményesek voltak, eltántorították Teheránt az esetleges támadásoktól.

  • Washington nem akar háborúzni Iránnal

Elrettentettük őket az amerikaiak elleni támadásoktól - szögezte le. Hozzátette: pillanatnyilag semmiféle támadás nem fenyeget amerikaiakat.

Shanahan elmondta az újságíróknak, hogy a zárt ajtók mögötti tájékoztatón beszámolt a törvényhozóknak azokról az intézkedésekről, amelyeket a Pentagon (védelmi minisztérium) hozott azóta, hogy - mint fogalmazott - "hitelt érdemlő hírszerzési információkat kaptunk közel-keleti érdekeinket és amerikai erőket veszélyeztető fenyegetésekről". A miniszter szerint az amerikai ellenlépések "nem a háborúról, hanem az elrettentésről szólnak".

A legfontosabb feladatunk most az lesz, hogy elejét vegyük Teherán tévedéseinek - fogalmazott a Pentagon vezetője.

Mike Pompeo - aki Shanahannal együtt beszélt az újságíróknak - kifejtette, hogy a törvényhozók számára "összefüggéseibe helyezte a legutóbbi hírszerzési jelentéseket Iránról". A külügyminiszter azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

A törvényhozók tájékoztatására azt követően került sor, hogy az amerikai kormányzat - éppen az iráni fenyegetésről szóló hírszerzési információkra hivatkozva - repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa(Arab)-öbölbe. Egyes, elsősorban demokrata párti törvényhozók bírálattal éltek, de nem a kormány lépései miatt, hanem azt kifogásolták, hogy a kormányzat közben nem adott tájékoztatást a döntések hátteréről. Más törvényhozók, köztük Nancy Pelosi demokrata párti házelnök pedig arra hívták fel a Trump-adminisztráció figyelmét, hogy nem indíthat háborút a kongresszus felhatalmazása nélkül.

Pompeo egyébként a törvényhozóknak tartott tájékoztató után az egyik konzervatív rádiónak adott interjújában azt mondta: "eléggé valószínű", hogy Irán áll a Perzsa(Arab)-öbölben négy hajó, köztük két szaúd-arábiai tanker, valamint szaúdi olajvezetékek ellen május közepén elkövetett "szabotázsakciók" hátterében. Bár az ügyben még folyik a vizsgálat, de először fordult elő, hogy egy amerikai kormányzati tisztségviselő nyíltan Irán felelősségét vetette fel. Igaz, Pompeo is hozzátette: az amerikai kormányzat még nem vonta le a "végleges következtetéseket".

Kedden Donald Trump bejelentette: Barbara Barrettet, az Aerospace vállalat volt elnökét jelöli a védelmi minisztérium légierőért felelős államtitkárának. A 68 éves Barrett George W. Bush elnöksége idején, 2008-2009-ben az Egyesült Államok finnországi nagykövete volt, és irányította a szövetségi légügyi hatóságot (FAA) is.

A korábbi államtitkár, Heather Wilson márciusban mondott le, hogy visszatérhessen az oktatás világába. A texasi El Paso egyetemének rektora lett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!