2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Von der Leyen: Brüsszel uniós oltási igazolványt javasol az európaiak utazásainak megkönnyítésére

Javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Az Európai Unió végrehajtó testülete ezzel is elő kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac működését nehezítő rendkívüli intézkedések negatív hatásai - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. A helyszínről Zöldhegyi Katalin tudósította a Hír TV-t.

  • Von der Leyen: Brüsszel uniós oltási igazolványt javasol az európaiak utazásainak megkönnyítésére

Azokat az uniós tagállamokat részesíti azonos elbánásban az Európai Bizottság "digitális Covid útlevél" javaslata, amelyekben az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltanak. Arról viszont a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek, hogy milyen plusz feltételekhez kötik azoknak az uniós állampolgároknak a belépését, akik a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik V oltást kapták. 

Szóba került-e, hogy miért tettek kivételt az orosz illetve a kínai vakcinával - tette fel Csikós Magdolna a kérdést Zöldhegyi Katalinnak.

A Hír TV brüsszeli tudósítója elmondta, hogy a nemrég véget ért sajtótájékoztatón szerettek volna arra is választ kapni, hogy miért készítettek egy olyan tervezetet, amelyben visszamenőleges hatállyal korlátoznák azoknak a szabad mozgását az EU-ban, akik kínai vagy orosz oltóanyagot kaptak. Ez a lépés azért is érthetetlen, mivel nincs elegendő nyugat-európai vakcina. Azonban a bejelentkezésig erre nem kaptak választ.

 Zöldhegyi Katalin ezt követően Tóth Edinához, a Fidesz EP-képviselőjéhez fordult, és arról érdeklődött, hogy az utazás lehetséges lesz-e azok számára is, akik keleti vakcinát kaptak. 

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést, emiatt pedig alacsony az EU legtöbb tagállamában az átoltottság, és ez emberéletekbe is kerül. Tóth Edina leszögezte, hogy nem vakcinaútlevélre lenne most szükség, hanem vakcinára. Majd kitért arra is, hogy Magyarországon minden beoltott meg fogja kapni a védettségről szóló igazolást.

Brüsszel uniós oltási igazolványt javasol az európaiak utazásainak megkönnyítésére

A közös uniós oltásigazolásra, más néven zöld tanúsítványra vonatkozó jogalkotási javaslat bemutatásakor a bizottsági elnök elmondta, előterjesztésük a megkülönböztetésmentesség és az uniós állampolgárok alapvető jogainak szigorú tiszteletben tartásán alapul.

Az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöldigazolvány a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen - közölte az elnök.

Uniós biztos: Jó oltóanyag a Szputnyik V orosz vakcina

Az Európai Unió oltási stratégiájában a koronavírus ellen szereplő oltóanyagokon kívül számos jó vakcina létezik, közéjük tartozik az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyag is - jelentette ki Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos szerdán. 

A közös uniós oltásigazolásra, más néven zöld tanúsítványra vonatkozó európai bizottsági jogalkotási javaslat bemutatásakor Thierry Breton kérdésre válaszolva kijelentette: nincs oka kételkedni abban, hogy a Szputnyik V jó oltóanyag, ugyanis - mint fogalmazott - Oroszországnak kiváló tudósai vannak.

Mivel az orosz oltóanyaggyártónak nehézségei vannak a tekintetben, hogy kielégítse a vakcina iránt megnövekedett igényt, az Európai Uniónak szabad gyártókapacitásával esetlegesen segítséget kell nyújtania Oroszországnak - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot mutatott be a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!