2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Visszahoznák a kötelező sorkatonaságot Európa háborúpárti vezetői + videó

Egy kiszivárgott német kormányzati terv szerint meg kell győzni a polgári lakosságot, hogy önként részt akarjon venni a háborús feladatokban - erről ír a mandíner. A lap szerint tartalékosok százezreit akarják mozgósítani. Közben tovább fokozódik a feszültség az Európai Néppárt elnökének kötelező sorkatonasági ötlete nyomán. Kósa Lajos az országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke a Napi Aktuálisban azt mondta, ez egy rettenetes ostobaság, amit sajnos komolyan kell venni.

  • Visszahoznák a kötelező sorkatonaságot Európa háborúpárti vezetői + videó

Nem csillapodik a háborús pszichózis Németországban: elkészült a németek titkos háborús terve - erről írt a Mandiner. A lap szerint a tervezet szerint nem csak a a Bundeswehrt, hanem a lakosságot is felkészítenék egy esetleges háborúra. Marcel Bohnert alezredes egyenesen arról beszélt, a közvéleményt meg kell győzni, hogy önként vegyenek részt a harci feladatok elvégzésében.

Az Európai Néppárt német frakcióvezetője, Manfred Weber pedig a teljes Európai Unióra vonatkozó kötelező sorkatonai szolgálatról beszélt egy tévéműsorban. Ezzel lényegében arra tett javaslatot, hogy Brüsszelből sorozzanak be akár magyar fiatalokat és küldjék el őket a háborúba meghalni.

Weber ötlete hatalmas vihart kavart az európai közéletben. A békepárti politikusok határozottan, de viszonylag diplomatikusan utasították vissza az ötletét. A németek jelentős része igen durván reagált, volt aki pszichiátriai kezelést ajánlott Webernek, mások Weber ápolóit keresték kényszerzubbonnyal.

,,Ez az egész egy rettenetes ostobaság..."

Így reagált az országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke Napi Aktuálisban. Kósa Lajos hozzátette, ennek ellenére Weber ötletét véresen komolyan kell venni, mert ez egy újabb lépés a háború felé. Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy a sorkatonaság a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik.

Hogy jön ahhoz bárki, legyen az egy Manfred Weber, hogy megpróbálja előíratni Magyarországnak hogy legyen-e sorkatonaság vagy ne. Erről csak a magyar parlament dönthet - mondta Kósa Lajos, az országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke.

Magyarország nem akar háborút, ebben a háborúban mindenki csak veszíthet - erről Orbán Viktor beszélt Nagyszalontán. A miniszterelnök úgy fogalmazott, a háborúba nem kell senkinek sem beszállni, sokkal inkább abba kell hagyni a harcot.

"A háborút egy magyarnak mindig komolyan kell vennie, a háborút meg kell próbálni elhárítani ezért egy magyar embertől elvárható, sőt egy magyar embernek az a kötelessége hogy figyelmeztesse európát meg a sajátjait. Egy háborún semmit nem nyerhetünk de mindent elveszíthetünk." - fogalmazott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. 

Szakértők szerint ha Németország valóban visszavezetné a kötelező sortkatonai szolgálatot, azzal egy megállíthatatlan lavinát indítana el Európában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!