2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Véget ért az ISIS szíriai uralma

A szíriai hadsereg elfoglalta szombaton az Iszlám Állam utolsó állását az ország déli részében - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A dzsihadisták Szíriában már csak a keleti fekvésű Deir-ez-Zór tartományban ellenőriznek egy kisebb területet.

  • Véget ért az ISIS szíriai uralma

Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai szombaton elfoglalták a Tulúl asz-Szafa dombvidéket, miután a dzsihadisták visszavonultak a sivatag irányába.A térség 92 kilométerre található Damaszkusztól a délnyugat-szíriai esz-Szuveida tartomány határán.

Az utóbbi hetekben a kormányerők fokozták légi támadásaikat Tulúl asz-Szafa régiójában és további csapatokat rendeltek oda. Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetőjének feltételezése szerint a szélsőségesek mintegy ezer harcosa egy a hadsereggel kötött megállapodás keretében hagyhatta el a térséget.

A SANA szíriai hírügynökség ugyanakkor közölte, hogy a kormányerők "jelentős előrelépést" értek el Tulúl asz-Szafa régiójában, s a "felszabadított térséget" most átfésülik dzsihadisták után kutatva. A SANA információi szerint a harcokban megölték Abu Hadzser as-Sisanit, az Iszlám Állam dél-szíriai emírjét és néhány katonai parancsnokát is.

A SANA úgy tudja, hogy a kormányerőket palesztin egységeken kívül, a Szíriában jelen lévő al-Kudsz iráni alakulat, valamint a kalamúni térség lázadó milíciái is segítették.

Az Oroszország és Irán támogatását élvező damaszkuszi rezsim immár Szíria területének kétharmadát ellenőrzi. Az Iszlám Állam, amely egykor kiterjedt területeket ellenőrzött Szíriában, mára csak egy kisebb térséget tart uralma alatt a Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!